Trudnoća Trudnica 14. lipnja 2022.

Kućni ljubimci pozitivno utječu već i na bebu u trbuhu, tvrdi istraživanje

Foto: Thinkstock ;Psi navodno mogu primijetiti rastuće trbuhe svojih vlasnica, a mogu i osjetiti promjenu mirisa kod njih, tvrdi Američki kinološki klub.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svi znamo da kućni ljubimci pozitivno utječu na naše živote, ali novo istraživanje ukazuje i dobrobiti koje čine za bebu u trbuhu

Dobre vijesti za sve ljubitelje kućnih ljubimaca. Pas ili mačka koja koristi tvoj trudnički trbuščić kao jastuk ima pozitivan utjecaj na bebu. Nedavno istraživanje sa Sveučilišta Alberta ukazuje na pozitivan utjecaj kućnih ljubimaca na djecu, što uključuje manje rizike za razvoja alergija ili borbu s pretilošću kasnije u životu. Najveće otkriće ovog istraživanja je da zbog njih bebe imaju dobre crijevne bakterije.

"Pregledali smo zdravstveno stanje ovih beba u dobi od tri mjeseca i koje dobre bakterije imaju te otkrili poveznicu između dobrih bakterija i kućnih ljubimaca", rekla je autorica istraživanja Anita Kozyrskj za radio CBC. Već se dugo misli da dijeljenje poda s životinjama izlaže bebu dobrim bakterijama, a druga istraživanja pokazala su da život s kućnim ljubimcima štiti od astme i respiratornih bolesti. Ali ovo istraživanje upućuje na to da dobrobit od kućnih ljubimaca počinje kada je beba u trbuhu

"Zanimljivo je da suživot s kućnim ljubimcima u trudnoći rezultira tim promjenama, što sugerira da dolazi do promjene u maminoj crijevnoj flori dok je trudna", dalje je objasnila.

trudnica, mačka, dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Djeca imaju manje alergija kasnije u životu

Istraživanje je proučavalo dobre crijevne bakterije kod više od sedamsto tromjesečnih beba u periodu od 2009. do 2012. Žene koje su imale kućne ljubimce tijekom trudnoće imale su više od dvije vrste dobrih bakterija Ruminococcus i Oscillospira. "Obje su povezane s nižim rizikom od alergija kasnije u životu i manjom mogućnosti pretilosti", kaže Kozyrskji. Većina mama koje su sudjelovale u ovom istraživanju imale su pse, a manja grupa mačke, ali je dokazano da i one prenose dobre bakterije. Što može biti pozitivna veza između trudnica i mačaka jer se često ističe moguća toksoplazmoze zbog čega trudnice trebaju izbjegavati kontakt s mačjim izmetom.

Povezanost između kućnih ljubimaca i zdravih crijevnih bakterija ukazuje da previše dezinfekcije u našim životima može učiniti više štete nego koristi. "Naše društvo postalo je previše zabrinuto zbog izlaganja mikrobima, a opsesivni smo s higijenom što je rezultiralo većim brojem alergija i astme", kaže dalje.

Kozyrskyji i njezini kolege pratit će djecu u ovom istraživanju dok ne budu bila stara pet godina, pa će moći vidjeti kako kućni ljubimci dalje utječu na zdravlje djece. U međuvremenu, trudnice i dalje mogu uživati u dobrom društvu svojih čupavih ljubimaca.

pas, dječak, kućni ljubimci Možda te zanima... Ljubav između djeteta i psa: neprocjenjivo! Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.