Trudnoća Porođaj 01. kolovoza 2018.

Vodič kroz prvi pedijatrijski pregled u rodilištu

Beba novorođenče pregled
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Prvim pregledom novorođenčeta pedijatar će utvrditi kakva je njegova prilagodba na izvanmaternične uvjete, postoje li na tijelu vidljive anomalije i jesu li tijekom porođaja nastala vidljiva oštećenja', objašnjava pedijatrica Anita Pavičić Bošnjak

Djeca su najveće blago društva, stoga i briga o njihovu zdravlju počinje i prije njihova rođenja. Nastavlja se od prvog trenutka kad se rode i kroz obavezne liječničke preglede i propisana cijepljenja prati ih cijelo djetinjstvo i cijelu mladost, do praga njihove samostalnosti.

Odmah po djetetovu rođenju i presijecanju pupkovine vitalno novorođenče ne odvaja se od majke, nego se stavlja u kontakt „koža na kožu“ – golo novorođenče stavlja se na trbuh majke okrenuto licem, prsima i trbuhom prema majčinu tijelu, pokriveno toplim ručnikom kako se ne bi pothladilo. Prethodno je novorođenče potrebno dobro osušiti toplim pelenama.

Beba novorođenče porod Možda te zanima... Kako izgleda beba nakon poroda? Trudnoća

Prvi pregled tek nakon kontakta "koža na kožu"

"Svi postupci kao što su mjerenje tjelesne mase i duljine, primjena vitamina K, prevencija upale spojnice oka (novorođenačka oftalmija) te prvi pregled novorođenčeta mogu se provesti nakon kontakta 'koža na kožu'", upućuje pedijatrica, mr.sc. Anita Pavičić Bošnjak, dr. med., IBCLC specijalist pedijatar na Odjelu za neonatologiju Klinike za ginekologiju i porodništvo Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Prvim pregledom novorođenčeta, nastavlja dr. Anita Pavičić Bošnjak, pedijatar će utvrditi kakva je njegova prilagodba na izvanmaternične uvjete, postoje li na tijelu vidljive anomalije i jesu li tijekom porođaja nastala vidljiva oštećenja.

Apgar - prvi test za novorođenče

Procjenjuje se opći izgled djeteta i stanje njegove budnosti te mu se pregledaju svi organski sustavi – slušaju se srce i pluća, opipa se trbuh, pregledavaju se koža, usna šupljina, spolovilo, kukovi, utvrđuje postoji li čmar, određuje veličina velike i male fontanele na glavi i drugo.

Procjenom prema Farru, pedijatar će ocijeniti gestacijsku dob novorođenčeta, odnosno utvrditi njegovu zrelost s obzirom na trajanje trudnoće. Tada se izmjeri tjelesna masa i duljina novorođenčeta te opseg glave.

Možda te zanima... Kako izgleda prvi sat bebinog života? Trudnoća

Nakon toga dobiva vitamin K kako bi se spriječila tzv. Hemoraška bolest novorođenčeta (krvarenje). Vitamin K se daje jednokratno injekcijom u mišić (debelo meso). U cilju sprječavanja upale očne spojnice koriste se kapi ili mast za oči. Drugi ili treći dan života novorođenče se cijepi protiv tuberkuloze i hepatitisa B. Cijepljenje protiv tuberkuloze izvodi se BCG cjepivom koje se daje u kožu na granici između gornje i srednje trećine lijeve nadlaktice.

Bebina porođajna težina | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Porođajna težina je 'pristojan' barometar zdravlja, ali taj broj nije savršeno mjerilo.

'Svakom novorođenčetu uzima se krv iz pete'

Cjepivo protiv hepatitisa B primjenjuje se injekcijom u mišić. Daljnja cijepljenja nastavljaju se prema kalendaru cijepljenja u dojenačkoj dobi, a provodi ih izabrani pedijatar primarne zdravstvene zaštite – roditelji ga biraju po izlasku djeteta iz rodilišta, najčešće prema mjestu stanovanja.

Tijekom boravka u rodilištu kod svakog je novorođenčeta potrebno učiniti probir na konatalnu hipotireozu i fenilketonuriju te probir na oštećenje sluha. Konatalna hipotireoza i fenilketonurija bolesti su koje, ako se ne otkriju u ranoj dojenačkoj dobi, mogu dovesti do zaostatka u psihomotoričkom razvoju djeteta.

beba Možda te zanima... Simptomi kod novorođenčeta zbog kojih ne trebaš brinuti Beba

"Zbog toga se svakom novorođenčetu uzima krv iz pete na filter-papir, a daljnjom se obradom isključuje postojanje bolesti. Ako rezultat nije uredan, rodilište u kojem je novorođenče rođeno dobiva obavijest, a daljnja je zadaća rodilišta obavijestiti roditelje kako bi se taj nalaz provjerio", objašnjava dr. Anita Pavičić Bošnjak.

Probir sluha metodom otoakustičke emisije provodi se u cilju otkrivanja novorođenčeta u kojeg se može razviti gluhoća. U nekim se rodilištima provodi i probir razvojnog poremećaja kuka (ultrazvuk kukova). Većina novorođenčadi tijekom prvih dana života nema nikakvih poteškoća, osim česte, ali u većini slučajeva bezopasne - novorođenačke žutice

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.