Roditelji Sretna mama 21. siječnja 2019.

Povratak na posao: Skraćeno radno vrijeme dobro je za mamu i dijete

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon porodiljnog dopusta većina mama vraća se na posao kad dijete navrši godinu dana, međutim sve se više žena nakon porodiljnog ili s više djece odlučuje na rad na pola radnog vremena ili od kuće

Iako je Hrvatska na vrhu ljestvice zemalja s najdulje plaćenim porodiljnim dopustom koji traje 12 mjeseci, dijete je i dalje malo, a postavlja se pitanje što i kako dalje kada se mama treba vratiti na posao?  Treba li dijete upisati u jaslice ili dati nekome na čuvanje - baki, djedu, dadilji?

Zbog gospodarske situacije i tržišta rada mame se najčešće vraćaju na posao nakon navršene djetetove prve godine. Međutim, jaslice su često jedina opcija, no što su djeca mlađa i proces prilagodbe će najvjerojatnije biti osjetljiviji i duži zbog straha od odvajanja od majke. Dijete počinje jasno pokazivati uznemirenost prilikom odvajanja od majke u dobi od šest, sedam, osam mjeseci te strah od nepoznatih ljudi. Takve reakcije normalna su faza u djetetovom razvoju.

djeca, jaslice, vrtić Možda te zanima... Jesu li jaslice nužno zlo? Vrtić

Iako dijete brzo napreduje tijekom prve godine života ono u toj dobi još nema razvijen pojam o vremenu tako da nema osjećaj koliko će odvojenost trajati. Kako ne razumije privremenost odvajanja, a ima izrazitu potrebu za sigurnošću koju mu pruža osoba kojoj je privrženo, odvojenost od primarnog skrbnika djetetu izuzetno teško pada.

5 znakova da beba ima strah od odvajanja

Priprema za odvajanje

Da su prve tri godine djetetovog života najvažnije često čujemo od mnogih stručnjaka i roditelja, stoga se nakon rodiljnog dopusta sve više ističe opcija vraćanja na posao na pola radnog vremena, barem dok je dijete malo ili ako roditelji imaju više djece - da iskoriste tu mogućnost te da provedu više vremena s djecom.

Stručnjak za rani razvoj, Tomislav Kuljiš, smatra kako je djetetu u tako ranoj dobi potrebno da bude u kontaktu i u centru pažnje jedne odrasle osobe koja se aktivno bavi s njim. "Ako si možemo priuštiti da dijete bude s adekvatnim odraslim skrbnikom, bilo da je to baka ili teta čuvalica, onda bi to svakako bila bolja solucija za dijete i nešto što bi bilo više razvojno poticajno, sve dok dijete ne bude spremno za kretanje u vrtić", objašnjava i dodaje kako bi dijete trebalo biti sposobno ići u vrtić nakon što je dovršilo separaciju, odnosno kad je njegov sustav sposoban održavati stabilno svoje unutarnje emocionalno stanje bez bliskog kontakta s mamom. "Za neku djecu će to biti već kraj druge godine, za neku djecu ne prije treće, četvrte ili čak pete godine."

mama, posao, beba Možda te zanima... Povratak na posao nakon porodiljnog Vrtić

Zapošljavanje na pola radnog vremena važno je i za mamu

U zapadnoj Europi rad od kuće ili na pola radnog vremena osobito za roditelje predškolske djece je uobičajeno. U Hrvatskoj se sve tvrtki počelo prilagođavati tom standardu pa je roditeljima i djeci omogućeno da faze prilagodbe na vrtić i školu budu s puno manje stresa. Mnoga istraživanja pokazuju da su mame koje rade pola radnog vremena zadovoljnije, a uz uspješno majčinstvo i dalje mogu sudjelovati na tržištu rada.

'Ne bih prekidala porodiljni da nisam morala'

Jedno od istraživanja na Nacionalnom institutu za dječje zdravlje i ljudski razvoj u SAD-u pokazalo je da općenito mame koje rade na pola radnog vremena imaju manje sukoba u obitelji i na radnom mjestu. Pratili su 1 364 mame i njihove bebe, od kada su djeca imala šest mjeseci. U idućih deset godina razgovarali su s mamama sedam puta. 

Zbog toga što mame ne rade puno radno vrijeme, imaju više vremena za svoju djecu, ali i za sebe. "Zapošljavanje na pola radnog vremena ostavlja mamama vrijeme da se bave i drugim stvarima osim roditeljstvom, time obogaćuju vlastiti život što im omogućava dobro mentalno zdravlje", ističe voditeljica studije i sveučilišni profesor Cheryl Buehle.

Uz rad na pola radnog vremena mame rade puno manje kompromisa, posvećene su obitelji, ali i sudjeluju na tržištu rada, a djeca se s puno manje stresa mogu prilagođavati novim okolnostima u životu. Tako će se dijete osjećati sigurno, a povezivanje s tetama u vrtiću ili ostajanje s dadiljom neće osjećati kao potpuno odvajanje od roditelja.

tata beba Možda te zanima... Tate ne koriste 'porodiljni' jer se boje smanjenja plaće Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.