Beba 12. siječnja 2024.

Uz ovu taktiku hodanja i sjedanja dovoljno je 13 minuta da uspavaš bebu – potvrdila znanost

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Spavanje, uspavljivanje, spavanje cijelu noć… Sve su nam to uvijek važne teme. Bez razloga? Nikako. Baš zato što se mnogi roditelji s tim muče , jer bebe nekad jednostavno ne znaju spavati! I moraju naučiti.

Tko o čemu, mi o spavanju! Sigurno ti se tako čini, znamo. No, s druge strane, postoji neki razlog zašto su naše teme o spavanju uvijek vrlo čitane. Mame žele savjete za uspavljivanje bebe. Mame žele znati što im može pomoći da uspavaju bebu. Mame žele da im noć prolazi sa što manje buđenja. Mame moraju znati da nisu same. I mame to zaslužuju.

Možda te zanima... Zašto se beba probudi točno kad zaspeš? Savjetnica za spavanje objasnila zašto je to tako i što napraviti Beba

A čini se da svatko tko nije – ti, ima savršen, čarobni trik za uspavljivanje tvoje bebe. Pa ispada da ti ne činiš nešto dobro, da postoji nešto što ne znaš, jer ti nikako ne polazi za rukom uspavati bebu, prebaciti je u krevetić, postići da spava koliko treba… E, pa možda ti može pomoći – znanost.

Nova studija objavljena u časopisu Current Biology ima recept za uspjeh! I autori studije kažu da ovaj recept može povećati izglede za uspavljivanje beba koje plaču i ne mogu lako zaspati. Dr. Kumi Kuroda iz centra RIKEN za znanost o mozgu u Japanu, koja je vodila studiju, pokušala je doći do čarobnog recepta koji otkriva kako držanje, nošenje i polaganje bebe u krevetić utječe na bebu.

Njezin je tim došao uistinu do tog recepta, koji uključuje niz procesa i postupaka, a djelovao je pozitivno na smirivanje dojenčadi i snižavanje broja otkucaja srca. Otkrića ovog tima i njihov recept mogu se primijeniti i pomoći ti u prebacivanju bebe u krevetić.

Sigurno znaš koliko kompliciran može biti taj „transfer“, koji je već pod tim nazivom i poznat mamama – onaj proces kad moraš bebu koja je zaspala na tvojim rukama prebaciti u krevetić. Beba tako slatko zaspi na tvojim rukama, smješka se u carstvu snova, a ti samo pomisliš da bi ju mogla spustiti u krevetić - i beba je budna. I vjerojatno opet plače.

Tijekom ovog istraživanja, stručnjaci su koristili EKG uređaje i video kamere kako bi usporedili promjene u otkucajima srca dojenčadi dok su roditelji/skrbnici glumili aktivnosti koje su korištene kako bi pomogle djeci da zaspu. Nosili su bebe, gurali ih u kolicima i držali ih dok sjede. Zatim su zabilježili podatke kako bi vidjeli uzorke.

Pa kako, dale, uspavati bebu prema znanosti?

Najbolje od svega funkcionirao je ovaj uzorak: petominutno hodanje uspavalo je bebe koje su plakale. Sve su prestale plakati i imale su sporije otkucaje srca nakon te 5-minutne šetnje i otprilike polovica ih je spavala prije isteka tih 5 minuta. No, zanimljivo je da hodanje nije pomoglo bebama koje su već bile mirne, da još k tom i zaspu.

Isplati li se sjediti i držati uplakanu bebu bez hodanja? Promatranja su pokazala da to nije pomoglo bebama da se smire. Zapravo su otkucaji srca beba bili ubrzani i one su nastavile plakati. Došli su do zaključka i da se otkucaji srca beba povećaju ako se skrbnik okrene ili prestane hodati. Najznačajniji utjecaj imao je svakako transfer, odnosno odvajanje od roditelja.

No, svi ovi postupci otkrili su sljedeće: ako bi nakon šetnje koja je služila za umirivanja, roditelj proveo određeno vrijeme sjedeći i držeći svoje dijete, transfer u krevetić bio je daleko uspješniji.

Dakle, recept bi bio sljedeći:

  1. Kad se beba muči i ne može zaspati, najprije ju nosi i hodaj tijekom 5 minuta (izbjegavajući nagle pokrete)
  2. Zatim sjedni s bebom na 8 minuta
  3. Na kraju je položi da spava.

Ovaj 13-minutni proces pokazao je najbolje rezultate za bebin san tijekom studije.

Evo još savjeta koje je dr. Kuroda dala roditeljima na portalu Motherly:

  • Hodajte u čistom, ravnom zatvorenom okruženju.
  • Poduprite djetetovu glavicu i držite je udobno u svojim rukama. Marama ili nosiljka mogu pomoći (ali morat ćete izvući bebu iz njih kako biste ih smjestili u krevetić).
  • Održavajte ujednačen tempo hodanja.
  • Nemojte trčati ili skakutati.
  • Ako beba i dalje plače nakon 5 do 10 minuta nošenja, prestanite hodati i provjerite dobro stanje bebe.
Možda te zanima... Uspavljivanje bebe u autu: Znanstvenici izračunali koliko kilometara godišnje roditelji pređu Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.