Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 25. rujna 2023.

Bez borbe: Kako motivirati dijete da navečer ode na spavanje

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U nekom trenutku djeca shvate da im je san potreban, kao što su naučila sama odlaziti u zahod. Mislim da se roditelji trebaju malo opustiti jer s našom djecom će sve biti u redu, smatra učiteljica Esther Wojcicki

Studije su pokazale da ljudi koji imaju djecu i odgajaju ih od rođenja do 18. godine života, u prosjeku izgube 645 sati sna u usporedbi s onima koji djece nemaju, kazala je učiteljica Esther Wojcicki i pojasnila kako motivirati mališane da navečer odu na spavanje, bez borbe, svađe i ljutnje.

Pomoću ovog kalkulatora izračunaj koliko si sati sna izgubila otkad si postala mama

Ona smatra da ne treba djeci objašnjavati u koje doba trebaju ići spavati, već s njima treba razgovarati o obrascima spavanja.

Pitajte dijete: 'Koje vrijeme je prikladno za tebe da odeš u krevet?'. Uz to im navedite nekoliko primjera. Takvi razgovori mogu započeti u dobi od četiri do pet godina, kaže Wojcicki. 

"Možete im navesti prednosti odlazaka na spavanje kako bi djeca razumjela zašto treba spavati. Na primjer: 'Tvoj mozak će rasti brže i biti ćeš pametniji ako spavaš dovoljno'", pojasnila je, a prenosi mindbodygreen.com.

"Nakon što dijete shvati važnost spavanja te osjeti da i ono sudjeluje u tom procesu, tada počinje proces samoregulacije. To znači da će se dijete početi slagati s roditeljima kada mu kažu da je vrijeme za krevet", kazala je ova učiteljica.

"U nekom trenutku djeca shvate da im je san potreban, kao što su naučila sama odlaziti u zahod. Mislim da se roditelji trebaju malo opustiti jer s našom djecom će sve biti u redu".

Možda te zanima... Manjak sna kod djece dovodi do emocionalne nestabilnosti i pretilosti Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.