Beba Razvoj u 1. godini 12. travnja 2023.

Ovo su 4 najbolja savjeta za uspavljivanje koje ćeš dobiti

Foto: Pexsels/Dobromir Dobrev
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ponekad uspavljivanje može biti stresno za roditelje, ali i bebu, no uz nekoliko ključnih koraka to ne mora biti tako. Kako i kad početi uspavljivanje, pročitajte u tekstu

Uspavljivanje bebe zahtjevan je zadatak za većinu roditelja. Iako bebe spavaju većinu dana, to bude u kraćim sesijama, zbog čega je i san roditelja prekinut. Uz manjak sna roditelji mogu postati razdražljivi, posebno ako im se čini da nešto rade pogrešno i ne upijevaju pronaći rješenje kako uspavati bebu. Znamo koliko to može biti stresno, pa smo izdvojili nekoliko korisnih savjeta stručnjaka, koji će svakom roditelju pomoći u uspavljivanju bebe.

10 najvećih pogrešaka kod uspavljivanja djeteta

1. Reagiraj na prve znakove pospanosti

Kod uspavljivanja bebe ključno je uhvatiti pravi trenutak! Odnosno prepoznati biološke znakove koji upućuju na to da je beba spremna za spavanje. Kad se ti znakovi pojave, bebu treba staviti u krevetić i tad počinje proizvodnja melatonina, hormona spavanja, što će pripremiti bebin mozak i tijelo na san. Ako bebu stavite u krevetić prekasno, ona može doći u fazu pretjeranog umora, što će smanjiti razinu melatonina, a povećati razinu hormona kao što su kortizol i adrenalin, a to će razbuditi bebu. 

Znakovi da je beba pospana mogu biti: Zijevanje, buljenje, ubrzano treptanje, trljanje očiju, smijanje ili mrmljanje.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

2. Nemoj se uspoređivati s drugim roditeljima

Iako ponekad može biti korisno izmijeniti savjete s drugim roditeljima, uvijek treba imati na umu da je svaka beba posebna i da jedan savjet neće vrijediti za sve jednako. Pretjerano uspoređivanje s drugima uzrokovat će pritisak i stres roditelju, što nikako neće olakšati proces uspavljivanja vlastite bebe, kad je strpljenje ključno. Umjesto toga treba se fokusirati na vlastitu bebu te promatrati njezino ponašanje i potrebe.

3. Obrati pažnju na svjetlo i zvukove

Potpuno zamračena prostorija i uređaj koji proizvodi tzv. bijeli šum stvorit će okruženje nalik na ono u maternici. Gotovo polovica bebina sna je u REM fazi, kad se oči brzo pomiču. To je faza laganog sna iz koje bebu vrlo lako mogu probuditi iznenadni zvukovi i buka iz okoline. No bijeli šum, koji je konstantan, prekrit će takve iznenadne zvukove. Postoje posebni uređaji koji proizvode bijeli šum za bebe te imaju posebne postavke kojima se može kontrolirati vrsta i intenzitet bijelog šuma.

4. Usvoji noćnu rutinu u ova 4 koraka

Konzistentna noćna rutina može napraviti čuda za zdrav san. Četiri osnovne stavke bebine rutine prije spavanja neka budu kupanje, čitanje/uspavanka, krevetić i bočica. Koraci ne moraju nužno ići tim redoslijedom, a može se dodati još neki. Primjerice, nekim bebama godit će lagana masaža uljem u području zglobova, odnosno koljena, ramena i laktova. Kad je večernja rutina gotova, treba ugasiti svjetlo i tad na red dolazi uređaj za bijeli šum ili ljuljanje, ovisno o tome što beba voli.

Nemoj se previše brinuti ako još nisi pronašla siguran način uspavljivanja bebe, to je normalno i može potrajati mjesecima. Ponekad je potrebno mnogo živaca, ali što se prije stekne zdrava rutina, to će bebi, ali i roditeljima, biti lakše. 

Možda te zanima... Kako uspavati bebu? Ove dvije tehnike trebaš izbjegavati kod uspavljivanja Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.