Beba Zdravlje i njega bebe 25. svibnja 2023.

Kako bebu spustiti u krevetić da se ne probudi?

Foto: Freepik ; Kako spustiti bebu u krevetić, a da se ne probudi?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Beba je zaspala, ali čim je spustite u krevetac ona se probudi - zvuči poznato?

Mnogi roditelji susreli su se sa situacijom da su jedva uspavali bebu noseći je na rukama, a potom je cijeli trud propao čim bi mališana spustili u njegov krevetić.

Znanstvenici tvrde da su pronašli način kako doskočiti problemu. Testirali su metodu hodanja i sjedenja za koju kažu da bi mogla biti najbolji način da se beba koja plače smjesti, zaspi i ostane čvrsto spavati.

Zašto se beba probudi kad je spustiš u krevetić?

Niti jedna od komponenti ove metode nije revolucionarna, ali možda ćete se ugodno iznenaditi ako iskušate njihov preporučeni točno određeni slijed.

Kako uspavati bebu? Ove dvije tehnike trebaš izbjegavati kod uspavljivanja

Tehnika se odnosi na bebe koje plaču prije spavanja i baš ih u trenutku plača treba primiti u ruke. Znanstvenici preporučuju da bebu prvo podignete u ruke i nosite, a smatraju da bi trebala zaspati kroz pet minuta. Evo kritičnog dijela: nakon što ste ju nosili, sjedite s bebom pet do osam minuta. To im omogućuje da zaspu dok su još u kontaktu s vama. Zatim ih nježno spustite u krevetić.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Znanstvenici priznaju da je njihova studija "istraživačka i treba potvrdu", tako da nitko ne obećava da je ovo čarolija koja će djelovati, ali to se poklapa s nekoliko zapažanja koja su iznijeli i s kojima bi se vjerojatno složila većina roditelja.

Naime, ljudi i životinje koje nose svoje mlade imaju tzv. "transportni odgovor" koji umiruje bebe kada ih nose dok su u pokretu. Uplakane bebe prilično pouzdano zaspu ako šetate s njima, a sretne, budne bebe to ne čine. Također, bebe se razbude čim primijete da su odvojene od roditelje. Stoga, ako ste ih nosili na rukama i potom ih spuštate u krevetić, to može ili produbiti njihov san ili ih naglo probuditi. Bebe ulaze u fazu dubljeg sna otprilike pet do osam minuta nakon što ste primijetili da su zaspale, zbog čega je vjerojatnije da će ostati spavati i kad ih spustite, piše Lifehacker.

Puštanje bebe da plače protivi se roditeljskom instinktu

Kad se sve ovo skupi, znanstvenici sugeriraju da bi protokol "hodaj pa sjedi" trebao imati prilično dobru stopu uspjeha. Imajte na umu da je to za bebe koje plaču, a ne za one budne, tako da možda neće biti nešto na što možete računati u redovnoj rutini uspavljivanja.

Vjerojatno se podrazumijeva, ali svejedno valja reći, da ukoliko beba ima razloga za plač, prije uspavljivanja valja ukloniti razlog. Ako su gladni ili ih nešto boli, neće nužno zaspati samo zato što ste šetali s njima. Ali ako su vaša djeca sklona nervozi i plakanju kada trebaju na spavanje, ovo bi vam moglo pomoći.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.