Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 19. travnja 2023.

Kako naučiti dijete da samo spava u svojoj sobi?

Foto: Freepik ; Kako naviknuti dijete da samo spava u svojoj sobi?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tjeskoba, nesigurnost, smetnje: sve to može uzrokovati da dijete želi društvo prije spavanja. Srećom, možete prekinuti ovu naviku. Evo kako potaknuti dijete na samostalno spavanje.

Korisni savjeti koje donosimo pomoći će vam da riješite ovaj problem

Uklonite smetnje

Uklonite televizore, računala i druge elektroničke uređaje iz djetetove sobe kako biste stvorili okruženje koje pogoduje spavanju. "Stimulacija povezana s gledanjem televizije ili igranjem videoigara i svjetlom s računala i TV ekrana znatno otežavaju zaspivanje", kaže savjetnica roditelja Judith Owens, koautorica knjige Take Charge of Your Child's Sleep. "Ali, prigušeno svjetlo, poput noćnog svjetla, dobro je za djecu kojoj je potrebno."

Tablica spavanja: Koliko sna dijete treba i znakovi da ne spava dovoljno

Uspostavite rutinu odlaska na spavanje

Topla kupka, oblačenje pidžame, pranje zubića i čitanje priče za laku noć - stjecanje redovite navike pomaže djeci da se osjećaju sigurnije kad odu u krevet. Ova predvidljivost "psihološki priprema djecu i smanjuje njihovu noćnu tjeskobu", kaže dr. Owens. "Smanjuje razinu stresa i stvara niz koraka za koje dijete predviđa i zna da je vrijeme za spavanje."

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Ponudite podršku, kada je to potrebno

To je jedan od najčešćih problema sa spavanjem koje roditelji prijavljuju: dijete koje bez problema utone u san ... sve dok je roditelj nadohvat ruke. Ali ako pokušate napustiti sobu prije nego što su duboko zaspali, nastaje kaos: zapomaganje, stiskanje i potpuno ponovno pokretanje procesa uspavljivanja. Emilie Caro, certificirana pedijatrijska savjetnica za spavanje, zagovara postupno ukidanje prisutnosti roditelja.

Koliko god zvučalo kontraintuitivno, počnite tako što ćete nekoliko dana spavati u dječjoj sobi, ali neka vaša prisutnost bude što dosadnija. "Poklanjanje pažnje vašem djetetu, čak i ako je to negativna pozornost, potaknut će ga da ponovi takvo ponašanje", kaže Caro za Parents. "Ne bavite se svojim djetetom kada bi trebalo spavati." Prvih nekoliko dana jednostavno vratite svoje dijete u krevet kad god se probudi. Vaša blizina "stječe im naviku da cijelu noć spavaju u svom krevetu", kaže ona.

Smanjite svoju prisutnost

Nakon što ste utješili svoje dijete, htjet ćete smanjiti svoju prisutnost. Prestanite spavati u njihovoj sobi i sjednite blizu vrata sobe dok ne utone u san nekoliko dana. Zatim se potpuno udaljite iz sobe. Nakon 10. dana obično ide "veliko poboljšanje".

Dijete bi trebalo spavati s mamom do četvrte godine?

Uspostavite osjećaj sigurnosti

Vaša odsutnost ili pomisao na čudovište koje vreba ispod kreveta može ostaviti bebu u strahu i to netom prije spavanja. Olakšajte prijelaz iz sna u budnost— i smirite njihove strahove — utješnim predmetima poput plišanih životinja, deka.... "Neka u sobi bude još jedna 'osoba' koja će umiriti vaše dijete", kaže dr. Owens.

hrkanje | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Kako pomoći djetetu kod hrkanja?

Usporite

Mnogi roditelji radije stave dijete u krevet i kažu mu da će se vratiti malo kasnije kako bi ga vidjeli. Održite svoje obećanje, ali pričekajte sve duže vremenske intervale. U idealnom slučaju, zaspat će tijekom jednog od ovih intervala. Dr. Owens predlaže da se počne s periodom čekanja od 5 do 10 minuta. Ako se vratite za manje od 5 minuta, vjerojatno će biti budni. Ali ako predugo čekate, "dijete bi moglo postati tjeskobno i uznemireno, što pogoršava situaciju", kaže ona.

Budite dosljedni

Ako vam se dijete uvuče u krevet usred noći, otpratite ga odmah natrag u njegovu sobu bez mnogo interakcije, kaže dr. Owens. Jednostavno recite: "Moraš ostati u krevetu." Važno je biti čvrst oko vraćanja djeteta u njegov krevet svaki put kad se to dogodi. "Ako to ne činite svaki put, to vaše dijete uči da bude upornije", kaže ona.

Nagradite dobro ponašanje

Iako je važno ignorirati nepoželjno ponašanje, kao što je plakanje, trebali biste također nagraditi dobro ponašanje. Nakon dobre noći, dopustite svom mališanu da odabere svoju omiljenu slasticu. "To im pomaže da povežu ponašanje s nagradom", kaže dr. Owens.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.