Beba 02. srpnja 2024.

Sasvim iskrena mama: 'Ljeto s malom bebom je tako teško razdoblje'

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mame ljetnih beba sigurno će se poistovjetiti s ovom mamom – kad imaš malu bebu, ljeto može biti vrijeme kad ćeš se osjećati vrlo usamljeno.

Nove mame znaju kako je prvih nekoliko mjeseci ili čak cijelo prvo razdoblje s malom bebom može biti vrijeme kad se mama osjeća izuzetno usamljeno, odnosno kao da puno tog propušta. Dok beba ne ulovi neki svoj ritam, pa dok se mama ne uskladi s bebom, pa onda još i dok se uskladi s drugim mamama i prijateljicama… Ma, nemoguća misija – čini se da je upravo tako teško naći neko društvo dok imaš malu bebu. A kad na sve to još dodaš i ljeto i stariju djecu…

Možda te zanima... Beba i vrućine: Koliko vruće je prevruće za bebu i kako spriječiti pregrijavanje? Beba

Jedna je mama, Emily (@takeaminutemama) podijelila video na svom TikToku, i pitala se osjećaju li se i druge mame ljetnih beba usamljeno i pitaju li se propuštaju li ljeto i sve ono što bi ljeto „trebalo“ biti za obitelji.

„U redu, želim s vama podijeliti što me trenutno muči, jer se osjećam kao da ponekad vidimo samo sve dobre stvari, i iako trenutno ima puno dobrih stvari u mom životu, trenutno se borim s ljetom s bebom na Srednjem zapadu. Trenutno je vruće posvuda. I jednostavno je teško,“ započela je Emily.

„Imam sve potrebno da bebi bude ugodno na vrućini, ali ne može koristiti kremu za sunčanje osim ako baš moramo. Nije kao kad odete na odmor i imate pomoć. Ovo je moj svaki dan i jednostavno se osjećam kao da sam zapela,“ požalila se Emily.

Emily kaže kako se osjeća kao da „propušta“ nešto jer s malom bebom ne može biti cijeli dan na plaži ili bazenu, izležavati se i sunčati se. Mama Emily aludira i na koncept „sunshine guilt“, o kojem smo već prenosili video jedne mame, a to u osnovi podrazumijeva da mnogi imaju osjećaj da „moraju izaći van i uživati u danu“ kada je vrijeme lijepo.

„Osjećaš se loše jer si propustio nešto, a dan je bio tako lijep“, objasnila je.

Emily shvaća da je ovo doslovno jedno godišnje doba u njezinom životu, ali trenutno joj je jednostavno teško.

„Znam da će sljedeće ljeto izgledati drugačije. Imat ću jednogodišnjaka koji trči uokolo i koji će moći puno više, ali ovdje sam samo da kažem da ako se i vi osjećate kao da ste zaglavili ovog ljeta s bebom koliko god je voljeli, koliko god ona bila sve što ste željeli, ipak je teško jer ne izgleda kao prošle godine“, zaključila je.

@takeaminutemama Can anybody else relate? Yes, we still get out and do plenty but it’s just different and changes hard. I think anybody can understand that. #momsoftiktok #junepregnancy #summerbaby #momofthree #babynumber3 #relatablemom ♬ original sound - Emily | mom life & laughs

Emilyin je video postao popularan, a mnogi komentatori našli su se u njezinom iskrenom mišljenju, slažući se da ljeto s bebama može biti izazovno.

„Tako sam sretna da se ovo pojavilo na mom feedu. Osjećam ovo. Osjećam se loše zbog svojih mališana jer ih sad više ne izvodim vani kao prije sa svojim dvomjesečnim djetetom“, napisala je jedna mama.

Druga se također složila: „DA! Jako mi je žao mog dvogodišnjaka jer ne možemo van s novorođenčetom dok se tata ne vrati kući…“

„Ljetne bebe NISU ono što sam mislila da će biti“, zaključila je treća uz emotikon koji roni suze.

Emily inače ima i dvoje starije djece – jedno od šest godina i drugo od tri i pol. Oni se najčešće igraju vani u dvorištu i zabavljaju se, tako da ima jedan pritisak manje nego oni roditelji koji nemaju tu mogućnost sa starijom djecom.

Jedna velika istina o roditeljstvu je da su neke faze jednostavno teže od drugih. Imati novorođenče ljeti nije super idealno ako imaš i stariju djecu, jer je logistika jednostavno teška. No, i to će proći…

Možda te zanima... Oblačni ljetni dani možda su najopasniji za dječju kožu – baš zato što mislimo da nisu Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.