Školarci 27. lipnja 2024.

Mama pokrenula raspravu: 'Kupanje u bazenu se broji kao tuširanje! Recite mi da nisam jedina!'

Foto: Instagram
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stiglo je vrijeme kupanja u svim mogućim dostupnim površinama vode, a bazeni su često prvi izbor mnogih jer je tamo temperatura vode zagarantirana… A kupanje je kupanje!

Krenula je sezona kupanja – na sve strane. Tuširamo se nekoliko puta dnevno, djeca idu pod tuš svaki dan čak i ako to inače nije praksa u toj kući, a svaku priliku koja nam se pruži koristimo za kupanje u morima, rijekama, bazenima, jezerima… Nakon tog, doma slijedi tuširanje i pravac krevet. Ili može bez tuširanja?

Možda te zanima... Boja kupaćeg kostima djetetu može spasiti život. Koje su boje najuočljivije? Vrtić

Jedna je mama potaknula veliku raspravu na Instagramu nakon što je podijelila svoj video, našalivši se kako je napokon stigla sezona kad nije potrebno tuširanje jer se kupaju u bazenima, a ljeto je u punom jeku. Drugim riječima, kad se kupaju u bazenu, to se broji kao tuširanje, odnosno vrijeme za kupanje.

„Sretna sezona 'bazen se računa kao kupanje' svima koji sudjeluju“, napisala je Neely Gracey na videu koja prikazuje njezinu obitelj na bazenu, te u opisu dodala: „Molim vas recite mi da nisam jedina mama koja slavi.“

Nakon što je njezin video postao popularan, tisuće korisnika Instagrama komentiralo je video. Neki su se složili s njenim mišljenjem, dok su drugi bili užasnuti činjenicom da bi se uopće šalila s takvim nečim.

Jedna je mama napisala: „Neeeeeeeeeee, čovječe. Dan na bazena znači da je to DEFINITIVNO pošteno kupanje doma za moju djecu. Pa odvratno, kemikalije, krema za sunčanje, znoj, mokrenje, sol itd.“

Druga je ponovila: „Nikad se više ne želim tuširati nego nakon dugog dana na bazenu ili plaži.“

Jedan spasilac je odvagao i primijetio: „Žao mi je, ali ja sam spasilac i moram reći da klor ne čisti dobro našu kožu!! Zapravo dezinficira vodu od mokraće i kakice, ali ostavlja našu kožu gadnom, suhom i odvratnom sa svim kemikalijama i bakterijama na nama.“

„Kao instruktor plivanja, moram reći: nakon plivanja operite tijelo i kosu. Oštećuje vašu kožu i stanice kose gore od svega. Tako je suho i svrbi!“ napisao je, očito instruktor plivanja koji puno vremena provodi u bazenu.

Mnogi su roditelji stali u obranu ove mame, s razumijevanjem jer i sami to čine.

„Vodim ih svaku večer na bazene, ostajemo do 19 sati, a drugo jutro imaju trening plivanja rano ujutro. Ne vidim smisao kupanja kod kuće,“ rekla je jedna mama.

A što na to kažu stručnjaci? Portal Scarymommy, na kojem je objavljen video, pitao je Vijeće za kvalitetu vode i zdravlja, a oni su, ukratko, rekli: „Bazeni se kloriraju kako bi se ubile klice, tvari poput urina, znoja, šminke i losiona koje plivači unose u bazene mogu reagirati s klorom i smanjiti njegovu sposobnost ubijanja virusa i bakterija.“

Iako se na bazenima obično poziva plivače da se najprije otuširaju prije ulaska u bazen, još je 2019. jedno ispitivanje pokazalo da 51% Amerikanaca koristi bazen kao „kupku“ u kojoj se peru nakon vježbanja, rada u dvorištu i kao zamjenu za tuširanje.

Oh. Znamo svi da je tako, ali kad to pročitamo… Zašto to ljudi čine?

Prilikom tuširanja i kupanja koristimo sapune, šampone, gelove, a prilikom kupanja u bazenu očekujemo da nas opere klor. Klor, pak, može uništiti sve bakterije, ali nije sredstvo za čišćenje. Osim tog, u bazenima se prilagođava razina klora, pa se može dogoditi da ona bude pretjerano visoka, kao i pretjerano niska, a u ovom potonjem slučaju to znači da voda nije dovoljno – čista.

Ukratko, osim ako ne postoji ta mogućnost iz nekog razloga – neka se dijete tušira nakon bazena!

Možda te zanima... Pedijatrica o sigurnosti i zdravlju djece: O ovih 5 stvari jednostavno uopće ne raspravljam! Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.