Beba 01. srpnja 2024.

Prvi odlazak na plažu s bebom može biti izazovan: Kako se pripremiti i na što paziti

Foto: Unsplash

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ljeto više nikada neće biti isto sada kad je u vaš život stigla prinova - ono će samo iz godine u godini biti sve ljepše! Ipak, prva godina nosi sa sobom određene izazove, a kako ih s lakoćom dočekati i prebroditi, pročitajte u nastavku.

Prvi koraci, prvi zalogaji, prve šetnje, prve riječi - svaki prvi trenutak s bebom je poseban i želimo ga pamtiti cijeli život. Znamo da su u razvoju bebe prve godine najvažnije, a na nama je da im osiguramo da budu što ugodnije i zabavnije. Među svim tim prvim stvarima izdvaja se i prvo ljeto s bebom, posebno prvi odlazak na plažu. Kako bi protekao što ugodnije i za vas i vaše dijete, donosimo nekoliko stvari na koje trebate pripaziti i kojih trebate biti svjesni. 

Optimalno vrijeme za odlazak na plažu 

Bebina koža puno je osjetljivija od naše pa samim time zahtijeva i posebnu brigu. Najbolje je u tom slučaju pratiti smjernice za osobe iznimno svijetle puti, a to je izbjegavati izlaganje suncu od 11 do 15 sati u vrijeme kada je zračenje najjače. Za tako osjetljivu bebinu kožu, u tom je periodu uvijek bolje izbjegavati sunčevo zračenje nego se osloniti na proizvode za zaštitu. Dakle, najbolje vrijeme za odlazak na plažu s bebom je rano ujutro ili nakon popodnevnog odmora, kada sunce već počinje polako zalaziti. Ipak, bez obzira na vrijeme dana, iznimno je važno pratiti vanjsku temperaturu i izbjegavati odlazak na plažu ako je iznimno visoka. 

Zaštita od sunca

Korištenje sredstava za zaštitu od sunčevog zračenja je iznimno važno za cijelu obitelj, a posebno one najmlađe. Kako biste bili sigurni da je vaše dijete zaštićeno, svaki put kada odlazite na plažu nanesite kremu za sunčanje širokog spektra sa zaštitnim faktorom minimalno 30 na sve izložene dijelove kože, uključujući lice, uši, vrat i dlanove. Kremu je potrebno ponovno nanositi svaka dva sata, a posebno ako se beba kupa u moru ili ju obrišete ručnikom. Čak i ako je dan koji provodite na plaži nešto tmurniji, nikako ne preskačite sredstva za zaštitu od sunca.

 | Author:

SUNDANCE Kids Sensitive sprej za sunčanje SPF 50+babylove sensitive krema za sunčanje SPF 50+SUNDANCE Kids Med Ultra Sensitiv roll-on za sunčanje za djecu SPF 50+

Prikladna odjeća

Jako je važno bebu od sunčevog zračenja zaštititi i prikladnom odjećom. Obucite bebi laganu, prozračnu odjeću koja pokriva ruke i noge te joj stavite šeširić. Također je važno odabrati i prikladne pelene. Kako male bebe ne mogu kontrolirati kada će obavljati nužnu, najmirniji ćete biti ako i za kupanje nose pelene i to one namijenjene baš za to. Ako je vaša beba već spremna napraviti prve samostalne korake na plaži, obavezno razmišljajte i o prikladnoj obući za plažu. 

Igračke 

Bebin prvi izlet na plažu bit će i potpuno novo senzorno iskustvo. Za njih je cijela plaža igralište, bila ona pješčana ili puna kamenčića. Iako im je takvo novo okruženje zabavno, uvijek postoji i rizik gušenja ako kamenčiće stave u usta. Zato je iznimno važno držati ih na oku svaki trenutak koji provode na plaži ili im osigurati sigurni kutak za igru. To možete napraviti tako što ćete nabaviti mali šator za plažu, dekicu na kojoj će se igrati ili mali bazen koji ćete napuniti morskom vodom (pri tome pazeći da razina vode bude iznimno niska). U tom slučaju izbor igračaka može biti potpuno prilagođen onome što beba voli - od malih lopatica i grabljica do kantica za izradu pješčanih kula do gumenih patkica. 

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Hrana i piće 

Osim zaštite od sunca, jako je važno paziti da beba bude dovoljno hidrirana. Koliko god vremena planirate provesti s bebom na plaži, uvijek je potrebno u torbu za plažu spremiti i nešto za jesti i piti. Sama voda nije uvijek najbolji odabir jer se znojenjem gube i elektroliti te ih je potrebno nadomjestiti. Zato su najbolji odabir za plažu voćne kašice i sokovi koji će uz potrebne elektrolite osigurati i vitamine, minerale i tako važne antioksidanse koji pomažu u zaštiti od sunčevog zračenja. 

No nisu sve kašice i sokići jednako kvalitetan izbor te je zato potrebno pažljivo birati one proizvode čiji su sastojci provjereni od strane nadležnih tijela, što je potvrđeno i certifikatima. Jedan od takvih certifikata je Demeter, oznaka koja potvrđuje da proizvod sadrži sastojke iz biodinamičkog uzgoja, a dodjeljuje se prema strogim smjernicama koje zahtijevaju znatno više od minimalnih standarda ekološke oznake Europske unije. Nositelj ove oznake su i dmBio kašice za bebe koje sadrže samo kvalitetne, certificirane sastojke iz biodinamičkog uzgoja, a idealne su kao međuobrok za plažu. Samo ih ubacite u torbu za plažu i možete biti sigurni da će vaše dijete uživati u samo najkvalitetnijim zalogajima. Ljetni dani na plaži bit će još ugodniji uz dmBio sokiće, a kako najbolje izabrati ljetne obroke pobliže će pojasniti stručnjaci dr.sc. Tena Niseteo, dipl. ing. preh. tehnologije, klinička nutricionistica i dr. Mario Mašić, spec. pedijatrije u serijalu informativnih dm podcasta koje možete pronaći u dm programu za mame & bebe

 | Author:

dmBio Voćna kašica – kruška, crni ribiz i banana 5+ mj.dmBio Kašica – kruška, jagoda i jabuka 1+ g.dmBio Kašica od jabuke, 5+ mj.

Prvo ljeto s bebom obično je najizazovnije, a jednako je izazovno i samo iščekivanje prinove. Kako bi vam ovaj period bio što jednostavniji, dm je osigurao pakete dobrodošlice za sve bebe rođene u Hrvatskoj od 1. 1. 2024. u kojima se nalaze brojni pokloni i pogodnosti. Preuzeti ih jednostavno možete na blagajni uz predočenje kartice dm active beauty. A što se u paketu nalazi? Uz 26 komada pelena Pampers Premium Care S1 2-5 kg, u paketu su i vlažne maramice Pampers Sensitive new baby, savjetnik dobrodošlice koji sadrži knjižicu s brojnim pogodnostima te simpatična torba babylove s motivom žirafe. 

Uz paket dobrodošlice, dm je osigurao i paket za trudnice koji će vam pružiti potporu u ovom razdoblju čarobnog iščekivanja. U paketu se nalazi savjetnik za buduće mame koji sadrži knjižicu s brojnim pogodnostima (kupone je moguće preuzeti pomoću 'Moj dm' aplikacije) te Biobaza torba. Uz ovako pažljivu brigu koju vam poklanja dm, prvo ljeto s prinovom proći će baš kako i treba - opušteno, sretno i zdravo! 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.