Beba 15. lipnja 2023.

Oblačni ljetni dani možda su najopasniji za dječju kožu – baš zato što mislimo da nisu

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Od sunca se redovno štitimo, i to od najranije dobi. Nekad je to ne izlazak na sunce u najtoplijem dijelu dana, a nekad zaštitna krema. A što je s onim danima kad sunce ne vidimo kako prži s neba, možemo li tada bez zaštite?

Kad ljeti sunce vidimo kako sija, znamo da nema iznimke niti okolišanja, te da se moramo zaštititi od njegove štetne strane – ma koliko mi sunce voljeli. One najmanje najviše štitimo, jer je dječja koža toliko nježna da im svako potencijalno oštećenje nanosi više muke nego nama, odraslima. No, ima onih ljetnih dana kad na nebu zapravo ne vidimo sunce, jer mu oblaci priječe put, pa je prvo što ćemo pomisliti – ne moramo se namazati.

Krivo. Itekako se moramo namazati. To što su oblaci na nebu ne znači da sunce ne prolazi kroz njih i ne dopire do naše kože. Da je tome tako pokazali su i na TikTok profilu stranice tiny hearts education, na kojoj često upozoravaju na sasvim neočekivane opasnosti za djecu.

U videu koji je sniman na vrlo oblačan dan, upozorava se na to da su takvi dani upravo najopasniji po pitanju zaštite od sunca. Naime, kako kaže stručnjakinja u videu, na takve dane ne pomislimo kako bismo trebali zaštititi dijete kremom, ne pomislimo kako bismo dijete trebali skloniti u hlad niti da mu moramo staviti šeširić ili bilo kakvu drugu zaštitu.

@tinyheartseducation When the UV level is above 3, it is recommended that children under 12 months should not be exposed to direct sunlight. ⁠ ⁠ Even if it's cloudy. Even if it's overcast. Even if it doesn't look sunny. ⁠ ⁠ You can't always tell how high the UV levels are. On this day it was cloudy and overcast, but the UV levels were at 7!! You can check your local UV levels using the free SunSmart app or using the weather app on your phone. #sunsafety #parentingtips #summertips #toddlersunscreen #babysunburn ♬ original sound - Tiny Hearts

„Takvi su dani najopasniji po pitanju sigurnosti od sunca za naše najmlađe. Upravo zato što zaštita od sunca nije prvo što nam pada na pamet,“ upozorava stručnjakinja, te pokazuje kako je indeks UV zračenja na takav dan zapravo visokih 7, te je svakako potrebno zaštiti kožu od sunca – iako ono nije izravno. Inače, taj dan kad je sniman video, vidi se u prikazu, temperatura je 18 stupnjeva.

Pravilo kojeg se često ne pridržavamo, inače, kaže da bi dijete mlađe od godine dana trebalo izbjegavati izlagati suncu na dane kad je indeks UV zračenja iznad 3. Dakle, ne smijemo se pouzdati samo u temperaturu zraka niti nedostatak oblaka, nego je uvijek važno provjeriti indeks štetnog UV zračenja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.