Vrtić 26. lipnja 2024.

7 društvenih igara za odmor - ne zauzimaju puno mjesta kad piakiraš, a ispune vrijeme

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dani godišnjeg odmora mogu biti stvarno dugi, a osim klasičnim ljetnim aktivnostima, nekad ih treba ispuniti i aktivnostima u hladu, kod kuće, a tu važnu ulogu igraju društvene igre.

Kad tvoja obitelj krene na odmor, nemaju svi članovi bas jednake ciljeve. Tebi je u glavi – odmor, odmor i odmor, i to bez obzira na to što ti iskustvo govori da nema tog odmora uz koji ćeš se odmoriti. S druge strane, klinci imaju malo drukčiji pojam odmora. Cilj je zabaviti se, cilj je iskoristiti to što mama i tata ne rade, cilj je iskoristiti svaki trenutak zajedničkog vremena.

Možda te zanima... Obiteljska zabava na ljetovanju: Igre za plažu i terasu Školarci

Iako nam ciljevi nisu isti, nekako se moramo naći na sredini i ugoditi svima po malo. Budući da zabava ne može baš uvijek biti kupanje, skakanje, divljanje, trčanje i slične stvari za koje nemamo baš uvijek snage niti volje, nekad zabava mora biti i ona koja je bliža nama – mirnija. I tu spas donose društvene igre.

Izbor društvenih igara danas je uistinu raznolik, a dob igrača kojima su namijenjene kreće već od najmlađih. Dakle, oko tog se ne treba brinuti – za svakog postoj nešto. Veći nam problem stvara hoće li te igre biti zanimljive svim uključenim stranama i hoće li zauzeti puno mjesta prilikom pakiranja.

Ove koje donosimo dobit će zeleno svjetlo po oba kriterija i s njima nećete pogriješiti. Naravno, uvijek ima klinaca kojima se nešto ne sviđa, ali sigurni smo da će većina biti zadovoljna.

7 društvenih igara idealnih za odmor

1. Uno

Ako još ne znaš za Uno karte ili ako to još niste nabavili za obiteljsku arhivu društvenih igara – stvarno ne znamo što čekate! Uno karte postoje u svim mogućim varijantama i za svaku dob, s raznim dodatnim izazovima i slično, a jednostavno su toliko zabavne da ih više nikad nećeš zaboraviti niti na jedno putovanje. Ako misliš da je tvoje dijete možda još premaleno za karte, razmisli ponovno – Uno Junior sa životinjama je već za 3+ dob. Tu je klasični Uno, Uno Flip, Duo… Ono što je najvažnije – ni roditeljima neće biti dosadno.

2. Dobble

Ova društvena igra vrlo će ti lako promaknuti na policama među ostalim društvenim igrama, a to nikako nije opravdano. U malenoj, okrugloj limenoj kutijici nalaze se jednako okrugle karte s određenim brojem slika. Na prvu izvađenu kartu, drugi igrači moraju čim prije baciti drugu – nakon što na karti nađu isti simbol koji je na njihovoj karti. Zvuči kao da je vrlo jednostavno, ali, vjerujte nam, nije. Možda najbolji opis ove igre je iz jedne recenzije: „Igra zbog koje će vam se činiti da se mozak zeza s vama.“

3. Domino

I ova igra postoji u raznim varijantama, a često na nju zaboravimo. Klinci je mogu razumjeti i igrati već od rane dobi – najprije sa sličicama, a kasnije klasičnu s brojkama. Partije su dovoljno kratke, ali i dovoljno duge, a kockice uvijek zanimljive.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

4. Jenga

Još malo kockica! Ova je igra puno popularnija u Americi, dok je kod nas donekle zapostavljena, a može biti izvor smijeha za sve generacije. Kocke – odnosno ako ćemo točnije kvadrati, duguljasti i plosnati – slože se na određeni način u toranj. Igrači naizmjence izvlače kocke trudeći se da ne sruše toranj. Za igru je potrebna koncentracija, smirenost, fina motorika, opažanje… Ma idealno za klince! Iako će ove kocke možda zauzeti najviše mjesta od spomenutih igara, one imaju jednu dodatnu prednost: s njima se mogu igrati i mlađa braća i sestre, jer od njih mogu graditi svašta.

5. Pogodi tko

Postoji klasično i putno izdanje ove igre, a čak ni klasično ne zauzima previše mjesta. Igrač uzme karticu s nekom osobom, pa kasnije na temelju postavljenih pitanja eliminira ponuđene osobe i dolazi do rješenja, odnosno do odgovora na to koju osobu ima suparnik. Ovo je igra za dvije osobe, a idealna dob je od 4 do 6 godina, a bit će zanimljiva i onima koju godinu starijima. Vrlo dobra igra za moć zapažanja.  

6. 3/4 u nizu

Postoji nekoliko varijanti ove igre, ali i ona najklasičnija će biti zanimljiva. Baš kao i kod križić-kružića, čini ti se da pobjeđuješ i uvjeren si u to, a kad tamo… Uvijek zanimljiva igra, brzopotezne partije, taman da budu dovoljno napete i da ih se stigne odigrati nekoliko zaredom.

7. Pictionary karte

Pictionary je sjajna igra, ali ono staro izdanje je malo nezgodno baš uvijek nositi sa sobom. Zato su tu Pictionary karte, koje funkcioniraju na istom principu, ali bez crtanja. Na temelju jednostavnih sličica moraš objasniti pojam koji izvučeš, a možeš odabrati i objašnjavanje pantomimom. Pogađanje je uvijek zabavno s klincima!

Bonus rješenje: Papir i olovke

Dobro, ovo nije igra koju moraš nabaviti, ali dobro se prisjetiti i onih igara koje smo mi nekoć igrali – kas nismo imali sve te silne igre na raspolaganju za kupiti. Papir i olovka mogu napraviti čuda! Evo samo nekih od tih čuda: križić-kružić, vješala, država grad, uz malo ljepila i pogađanje osobe…

Možda te zanima... Ovih 5 dječjih igara su vječne, a zabavit će i klince i roditelje kod kuće Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.