Roditelji Zanimljivosti 08. siječnja 2016.

Izračunajte koliko će vaše dijete biti visoko

visina, mama, sin
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Formula koja potječe iz 1970-ih predviđa da će većina djece (ali ipak ne sva) dostići visinu koja se otprilike može izračunati na osnovu visina njihovih roditelja

Nedavno je New York Times objavio jednostavnu formulu koja može predvidjeti buduću visinu vašeg djeteta! Formula koja potječe iz istraživanja iz 1970-ih, predviđa da će većina djece (ali ipak ne sva) dostići visinu koja se otprilike može izračunati na osnovu visina njihovih roditelja.

Ako želite izračunati visinu dječaka, formula glasi: visina majke + visina oca + 13 centimetara / 2 = visina sina

Za predviđanje visine djevojčice, formula glasi: visina majke + visina oca - 13 centimetara / 2 = visina kćeri

Znači, za predviđanje visine dječaka, zbrajaju se visine oboje roditelja, dodaje 13 centimetara (ili 5 inča) i podijeli s 2, a za djevojčice, zbrajaju se visine roditelja, oduzima 13 centimetara te podijeli s 2.

"Očito, neće sva djeca istih roditelja, pa čak ni ona istog spola, imati istu visinu. Visina u odrasloj dobi smanjuje se kod mlađe braće i sestara, i mlađa djeca rastu sporije. I drugi faktori su uključeni u rast, najviše prehrana, ali genetika određuje oko 60 do 80 posto maksimalne visine", ističu u New York Timesu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.