Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 06. studenoga 2013.

Sauna pomaže djeci s astmom i alerijama

sauna Terme Tuhelj
Foto: Nino Verdnik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Topli zrak u saunama pomaže kod izgradnje imunološkog sustava djeteta pa se ono lakše odupire napadu respiratornih virusa. Pročitajte koje su još dobrobiti boravka u sauni i kada je dijete za spremno za 'saunanje'

U Finskoj više od 90 posto djece isproba saunu već prije sedme godine života, a i naše Terme Tuhelj odnedavno imaju program saunanja za djecu pod stručnim vodstvom, koji se posebno preporučuje djeci s respiratornim smetnjama.

"Djeca mogu koristiti saunu od trenutka kada su svjesna procesa saunanja, tj. kada su u stanju jasno se izraziti ako im saunanje ne odgovara. Saunanje treba započeti postupno i djetetu treba napomenuti i dozvoliti napuštanje saune u trenutku kad mu više ne odgovara. Dijete koje ne može jasno izraziti osjećaje premaleno je za korištenje saune", objasnila je za portal Zdrava Krava Petra Novak, voditeljica marketinga u Termama Tuhelj.

Lakše disanje i jači imunitet 

Ona kaže da redovito korištenje saune blagotvorno djeluje na djecu koja imaju poteškoća s dišnim sustavom, primjerice astmom ili alergijama te da je kod djece koja su isprobala terapiju u saunama primijećeno dugotrajno poboljšanje u zdravstvenom stanju cijelog organizma, jer topli zrak u saunama pomaže kod izgradnje imunološkog sustava djeteta pa se lakše odupire napadu respiratornih virusa.

Pedijatrica dr. Giovana Armano komentirala je kako bi mlađoj djeci ipak radije preporučila terapeutsku inhalaciju i odlazak u slane sobe, a za stariju djecu smatra da je u redu boravak u parnim saunama u kojima temperatura ne prelazi 40 stupnjeva.

Prije nego što se odlučite odvesti dijete u saunu, pročitajte cijeli članak na portalu Zdrava Krava!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.