Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 11. listopada 2016.

Odaberite adekvatan sport prema dobi djeteta

djeca karate sport
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako hoćete omogućiti vašem djetetu dobru osnovu za pravilan rast i razvoj, ili mu želite smanjiti rizik od prekomjerne težine - upišite ga na neki sport

Iako djeluje jednostavno, u nekim slučajevima nije lako izabrati pravi sport za dijete: u mnogim naseljima ponuda za rekreativne sportske aktivnosti je - skromna, pa i te koje postoje, često nisu prilagođene svim uzrastima.

Prije nego što uopće krenete tragati za pravim sportom za dijete, morate mu dati dobar primjer vlastitim interesom za vježbanje. Odvedite dijete na neku utakmicu (košarka, odbojka, vaterpolo), ili na natjecanje u atletskim sportovima i sl. Objasnite mu pravila igre, način na koji se postiže pogodak, kako bi ono moglo prati akciju na terenu. Kada mislite da je dijete spremno, ponudite mu da odabere neki sport.

Slobodni ples potiče razvoj kreativnosti i inteligencije

Najvažnije od svega je djetetu prenijeti ljubav prema sportskoj igri. Pokažite mu na koji način se sudjeluje u nekoj sportskoj aktivnosti, istaknite prednosti timskog rada (ukoliko se radi o kolektivnom sportu), i što je najvažnije, naučite ga da stvarno nije važno tko gubi, a tko pobjeđuje.

Zašto je ritmika dobra za djevojčice

Kada početi?

Bez obzira na to koliko godina ima vaše dijete, ono će samo pokazati interes i sklonosti ka određenom sportu. Neka djeca jako vole vodu i aktivnosti u vodi, dok se druga plaše kupanja. Ima djece kojoj su posebno zanimljivi borilački sportovi, dok druga djeca od njih zaziru. Ako je tata nogometni prvak, to ne znači da će sin posebno voljeti nogomet.

Stručnjaci smatraju da je najvažnije da je dijete sportski aktivno, bez obzira na vrstu sporta, jer na taj način jača fizičku i psihičku snagu, a vježbaju se i brojne socijalne vještine. Ne zaboravite da se svako dijete razvija na poseban način. Najbolje je raditi s djecom u okolnostima koje su prilagođene njihovom uzrastu i razvoju.

Najbolje aktivnosti za predškolce

Od 2. do 3. godine

Vrlo malo dijete upravo razvija osnovne pokrete kao što su trčanje, hvatanje, skakanje, tako da je za njih suviše rano da počnu trenirati neki sport. Sa djecom od dvije ili tri godine možete pokušati sljedeće:

 • trčanje ili šetnja na igralištu ili u dvorištu
 • postupno penjanje na sprave u parku
 • igranje u vodi, ali pod strogim nadzorom odrasle osobe
 • gimnastičke vježbe prilagođene uzrastu djeteta, pod vodstvom profesionalaca

Od 4. do 6. godine

 • ples
 • vožnja tricikla ili bicikla
 • preskakanje konopca
 • vrtnja hula hopom

Dobrobiti vježbanja u predškolskoj dobi

Od 6. godine

Nakon šeste godine života kod većine djece razvijaju se motoričke vještine, kao i osjećaj sigurnosti. Dijete u ovom uzrastu već je spremno za timske sportove poput:

 • tenis
 • nogomet
 • košarka
 • plivanje / vaterpolo

Vrlo je važno da budete sigurni da vaše dijete zaista želi trenirati neki sport. Nikada nemojte forsirati mališana da se bavi sportom.

Također, uvijek morate imati na umu koliko obveza ima vaše dijete tijekom dana. Ukoliko ste ga već upisali u glazbenu školu, možda će mu uz obveznu, redovnu školsku nastavu dodatna sportska aktivnost biti previše naporna.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.