Beba Razvoj u 1. godini 15. listopada 2018.

Tromjesečna beba želi stajati. Je li to normalno?

beba
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zabrinuta mama pita se je li normalno što se njezina beba stara tri i pol mjeseca postavlja na noge. Pročitajte odgovor pedijatra

Je li normalno da se beba stara tri i pol mjeseca već postavlja na noge? Naime, to je jedini položaj u kojem je naša beba skroz zadovoljna. 

Normalno je da dojenče do kraja 2. mjeseca života kada ga stavimo u vertikalnu suspenziju ima lagano odupiranje o podlogu i ima primitivni refleks automatskog hoda. Taj se refleks u 3. mjesecu života gubi  i beba u dobi 3 do 4 mjeseca, kada se stavi vertikalno na podlogu, odiže kukove i koljena što zovemo astazija i abazija. Tek se sa pet mjeseci javlja ponovo povremeno upiranje prstima o podlogu.

Renata Kovačić, Sara Možda te zanima... 'Da nismo otišli na ultrazvuk kukova, moja curica danas ne bi hodala' Roditelji

Ako je sve ostalo neurološki kod vaše bebe uredno (što procjenjuje primarni pedijatar), odnosno nema elemenata koji bi govorili u prilog povećanog tonusa mišića u smislu neprimjerenog neurološkog razvoja postavljanje na nogice ne bi trebalo značiti ništa patološko, no nemojte je još stavljati u taj položaj jer je premalena. 

Možda te zanima... Ne učite dijete sjediti i hodati, to ometa motorički razvoj Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.