Beba Zdravlje i njega bebe 23. rujna 2014.

Široko povijanje: da ili ne

beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mišljenja pedijatara oko toga treba li bebu široko povijati ili ne podijeljena su, smatraju mame na forumu Klokanice, a pedijatrica Alemka Jaklin Kekez objasnila nam je zašto je široko povijanje pozitivna preventivna mjera te zašto je ultrazvuk kukova najvažnija dijagnostička metoda

Treba li nakon izlaska iz rodilišta bebu široko povijati i utječe li ono na pravilan razvoj kukova, pitaju se mame na forumu Klokanice, a ovo tema osobito ih zanima zato što su pedijatri dosta podijeljeni u stavu oko važnosti širokog povijanja.

"Znam da je prije to bila 'tradicija' i svi su široko povijali bebe do prvog pregleda kukova, a kako sam prikupila informacije, danas to nije slučaj. Čak su i pedijatri sa svojim mišljenjima od onih koji su apsolutno za do onih koji su apsolutno protiv. Trebam li krenuti s povijanjem neovisno što nam na otpustu kažu ili ne? Što su vama preporučili pedijatri", zanima buduću mamu piper.

Iskustva mama s Klokanice su različita – dok su nekim mamama već u rodilištu preporučili široko povijanje do prvog pregleda kukova, nekima mamama pedijatri su rekli kako to nije potrebno.

"Meni su preporučili široko povijanje, kad smo obavili pregled kukića i kad su vidjeli da je sve u redu rekli su nam da možemo prestati s tim. S obzirom na to da na taj pregled ideš dosta brzo od rođenja to stvarno kratko traje", napisala je pčelica, a isti savjet dobila su i mama Sandra, clericova, Nyka, missha i jagodica.

Potpuno drugačije iskustvo imale su mame ProudMomy, Tea2803, blondie2010, LuKi kojima su prilikom otpusta iz bolnice da široko povijanje nije potrebno.

"Mi ne povijamo, patronažna i pedijatrica su rekle da to nema smisla jer ako nešto ne štima s kukovina to neće pomoći, a samo gnjavimo dijete. Ja vježbam malo nožice svaki dan prije kupanja. Na uzv idemo točno s dva mj, dobili smo termin u roku od 4 tjedna na Šalati", piše blondie2010. I mama Lida smatra da široko povijanje nema smisla ako s bebinim kukovima nešto nije u redu, a sa svojim sinom je umjesto širokog povijanja redovito vježbala.

"Moj šogor je ortoped i rekao je da nema smisla to široko povijanje jer, ako nešto ne valja, neće pomoći ništa osim remenčića. Preporučuje svakako vježbanje svaki dan pri svakom prematanju. Moj prvi sin prije tri god nijedan dan nije široko povijan i sve ok. Vježbali ga kod presvlačenja", opisala je svoje iskustvo mama Lida.

Pozitivna preventivna mjera

Da su mišljenja liječnika o širokom povijanju podijeljena, slaže se i dr. Alemka Jaklin Kekez iz Poliklinike Helena te dodaje da službenih preporuka o tome zapravo i nema. No, ističe da široko povijanje nije loše, odnosno nema štetnih posljedica pa može služiti kao pozitivna preventivna mjera.

"Previjanje u ranoj dobi može donekle pomoći u pravilnom razvoju zgloba kuka te budući da nema nikakvih štetnih posljedica služi kao pozitivna preventivna mjera i nije ga loše činiti, makar do prvog ultrazvuka, a dalje prema preporuci ortopeda", kaže dr. Alemka Jaklin Kekez.

Ako, pak, roditelji bebu ne povijaju široko, nastavlja pedijatrica, posljedica ne mora biti ako je razvoj prirodno dobar.

"Ako se radi samo o blagoj nestabilnosti kukova ta mjera može biti od koristi i usmjerit će dobar razvoj, međutim ako se radi o nekom stupnju razvojnog poremećaja zgloba kuka, onda to neće biti dovoljno", smatra dr. Jaklin Kekez.

Važnost ultrazvučnog pregleda

Da bi se utvrdilo je li razvoj zgloba kuka pravilan, ultrazvuk kukova preporučuje se napraviti do djetetovog trećeg mjeseca života jer tada kreće okoštavanje, piše na forumu mama renata čija je djevojčica imala iščašene kukove.

"Ukoliko vam doktori u bolnici, pedijatri preporuče široko povijanje nemojte to zanemariti", savjetuje mama renata.

Zašto je ultrazvuk kukova najvažnija dijagnostička metoda i zašto bi ga bilo dobro učiniti već u rodilištu, pojasnila nam je dr. Alemka Jaklin Kekez.

"Niti jedan klinički pregled nema toliku pouzdanost u procjeni razvoja zgloba kuka koliko ima upravo ova dijagnostička metoda. Neinvazivan je i nema zračenja, a odlično pokazuje sve stupnjeve eventualnog poremećaja zgloba kuka. Optimalno ga je učiniti što prije po rođenju, a svakako u prva dva mjeseca života. Nakon prvog ultrazvučnog pregleda procjenjuje se da li je potrebno i kontrolno praćenje ili određena konzervativna terapija", pojašnjava dr. Jaklin Kekez.

Istaknula je i kako su pozitivna obiteljska anamneza za iščašenje zgloba kuka i porod zatkom rizični faktori za poremećaj razvoja zgloba kuka i takva bi se djeca trebala što ranije uputiti na ultrazvučni pregled.

"Rano postavljanje dijagnoze poremećaja razvoja zgloba kuka omogućava pravovremeno liječenje, što znači da se i neki teži stupnjevi anomalije ako se na vrijeme prepoznaju mogu konzervativnim tretmanom izliječiti, što ako se zakasni više nije moguće. Treba napomenuti da sa svakim tjednom života pada biološki potencijal ispravljanja poremećaja razvoja zgloba kuka", upozorava pedijatrica.

Jeste li vi široko povijali svoju bebu? Što su vam savjetovali pedijatri? Napišite nam u forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.