Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 02. studenoga 2018.

Od životne važnosti: Majčin glas probudi dijete prije nego alarm

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svi znamo da je majčina prisutnost prekretnica svakog života, ali novo istraživanje otkrilo je da majčin glas potencijalno može spasiti život

Novo istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu The Journal of Pediatrics proučavalo je kako djeca u snu reagiraju na dvije vrste alarma: dimni alarm koji proizvodi klasično glasan zvuk pištanja i alarm koji je puštao snimljen majčin glas koji govori: "Probudi se! Ustani se iz kreveta! Izađi iz sobe!"

trudnica, trbuh, glazba Možda te zanima... Beba najviše voli majčin glas jer ga je slušala još u trbuhu Trudnoća

Dvije sekunde - nevjerojatno!

Rezultati su bili nevjerojatni: U prosjeku, djeca su se probudila i reagirala na majčin glas upozorenja unutar dvije sekunde, dok je prosječno vrijeme klasičnog dimnog alarma bilo 156 sekundi, odnosno djeci su bile potrebne gotovo tri minute da se ustanu i izađu iz sobe. 

"Majčin glas probudio je 86 do 91 posto djece te potaknuo 86 posto djece da uspješno izvedu cijeli plan bijega unutar pet minuta od zvuka alarma, odnosno majčinog glasa. Nasuprot tome, samo 52 posto djece probudilo se na zvuk klasičnog alarma i njih 51 posto uspješno izvelo proceduru bijega", naglasili su znanstvenici. 

Time su pokazali kako je snimka dramatičnog majčinog glasa bila puno učinkovitija u slučaju opasnosti, odnosno požara nego tradicionalni zvukovi glasnog pištanja alarma. 

beba dijete krevet krevetić kinderbet | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Snažna veza majke i djeteta

Istraživanje također naglašava da postoji nešto jedinstveno u dječjem mozgu što zapravo omogućuje djetetu da čuje majčin glas, a ovo istraživanje samo je jedno u nizu onih koji su pokazali koliko je zapravo snažna biološka povezanost između majke i djeteta te da ona doslovno može biti od životne važnosti. 

Naravno, znanstvenici su htjeli naglasiti i važnost sigurnosti u slučaju požara jer se gotovo polovica smrtnih slučaja povezanih s požarom pojavljuju noću, stoga je traženje načina za upozoravanje članova obitelji od potencijalne opasnosti od ključne važnosti kako bi svi izašli iz kuće brzo i sigurno. 

Možda te zanima... Video upozorenja: Čak 34 posto djece u Hrvatskoj strada kod kuće Vrtić

Nažalost, detektor dima koji ima mogućnost snimiti i pustiti glas u slučaju opasnosti još uvijek ne postoji na tržištu, ali istraživači su uvjereni kako zbog ovog i sličnih drugih istraživanja uskoro možemo očekivati i pojavu takvog alarma jer u situaciji opasnoj po život - 156 sekundi naspram dvije mogu biti od značajne važnosti

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.