Beba Razvoj u 1. godini 06. srpnja 2022.

Zašto bebe prestanu plakati kad ih nosimo dok hodamo?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nedavno istraživanje objasnilo je koja je razlika između toga stojiš li ili sjediš dok držiš bebu i zašto je rano roditeljstvo poput 'igre' neprestane upornosti i rada, puno više nego one u kojoj mirno sjediš i maziš se s bebom

Novorođene bebe kao da mrze kada sjediš, što svakodnevno dokazuju 'prisiljavajući' roditelje da stoje ili hodaju gore - dolje kako bi ih smirili. No, zašto?

mama beba Možda te zanima... Bebi je mjesto u maminom naručju Beba

"Smirujuća reakcija djeteta na majčino nošenje je koordinirani skup središnjih, motoričkih i srčanih 'odredbi'", smatraju autori istraživanja objavljenog u časopisu Current Biology, koji su promatrali miševe i njihovu mladunčad. Oni su zaključili kako bebe mlađe od šest mjeseci, koje majke nose u stojećem položaju, istog trenutka prestaju s 'velikim' pokretima i plakanjem te pokazuju brz pad broja otkucaja srca. Iako stajanje i držanje bebe u naručju može biti iscrpljujuće za roditelje, moglo bi se raditi o svojevrsnoj evolucijskoj blagodati. 

Bebe su sretne kad ih držiš u naručju dok stojiš i hodaš

Za novo istraživanje, znanstvenici su snimili EKG 12 zdravih beba i pitali njihove majke da ih stave u krevetić, drže u naručju dok sjede i nose ih hodajući po sobi 30 sekundi. Rezultati su potvrdili ono što većina roditelja već zna - bebe su sretne kada stojite i hodate, negoduju kada sjedite i očajne su kada ih stavite u krevetić. Uz to, istraživači su pratili kako se brzina otkucaja srca kod beba usporava te kako bebini otkucaji srca postaju opušteniji kada su majke stajale. 

Možda te zanima... Postoji razlog zašto bebu češće nosimo na lijevoj strani Roditelji

"Analize varijabilnosti otkucaja srca pokazale su da je smanjenje broja otkucaja srca znatno veće tijekom nošenja nego tijekom samog držanja u sjedećem položaju", pišu autori i dodaju kako ti podaci upućuju na to da su bebe opuštenije tijekom nošenja nego tijekom držanja, po svom ponašanju, ali i fiziološki. 

Pogledaj video jednog od eksperimenta i primijeti kako se, kada majka hoda, bebina brzina otkucaja srca usporava:

Isti fenomen pojavio se i u istraživanju s miševima. Istraživači su otkrili kako su se bebe miševi smirile kada su ih majke podigle i baš poput ljudskih roditelja, miševi su imali problema kada je u pitanju bilo držanje svojih potomaka dok su se vrpoljili. Za autore istraživanja, ovo promatranje je pružilo dodatni dokaz da se bebe smire kada ih se nosi. 

plač bebe Možda te zanima... Pedijatar otkriva savršenu tehniku za umirivanje uplakane bebe Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.