Beba Razvoj u 1. godini 28. kolovoza 2020.

Kako bebinu bočicu zamijeniti šalicom?

beba šalica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svako dijete do uzrasta od godinu dana trebalo bi naučiti piti iz šalice. Šalica s poklopcem idealna je za učenje ove vještine

U početku, tvoja beba će samo sisati i time će njezine potrebe za hranom i tekućinom biti zadovoljene. Međutim, negdje oko šestog mjeseca, počet ćeš joj davati i svježe cijeđeno voće, vodu i razblažene voćne sokove, te će ti za to bočica s dudom biti najpogodnija. Međutim, već u uzrastu od devet mjeseci, bočicu treba zamijeniti šalicom prije svega radi zaštite bebinih zubića od karijesa. Premda neka djeca ne vade bočicu iz usta čak ni u uzrastu od dvije, pa i tri godine, trebaš znati da to nikako nije dobro.

Kakvu šalicu nabaviti?

Šalica s poklopcem je plastična šalica pomoću koje će tvoje dijete lakše naučiti piti bez prolijevanja. Postoje modeli s ručkicama ili bez njih, a svaki od njih može biti različitog oblika. Šalica s poklopcem je idealan način da odvikneš dijete od bočice i navikneš ga da pije “kao veliki”. Njezina čar je u tome što na poklopcu ima nastavak koji će mu olakšati navikavanje.

beba s čašom Možda te zanima... Kako bebu naučiti piti iz šalice? Beba

Kada početi?

Najbolje bi bilo kada bi s navikavanjem na šalicu počela negdje oko osmog mjeseca bebinog života. Neka djeca neće prihvatiti ovu naviku ni do uzrasta od godinu dana, ali ipak, većina beba nauči piti iz šalice već u uzrastu od deset mjeseci.

Nekim bebama je potrebno više vremena da savladaju pijenje iz šalice, pa ukoliko se tvoja ubraja među takve, evo nekoliko savjeta koji će ti olakšati proces učenja:

  • Počni s korištenjem šalice s mekanim nastavkom koji će ga podsjetiti na dudu – lakše će je prihvatiti nego onu s plastičnim.
  • Pokaži bebi kako treba podići šalicu i kako je primaknuti ustima a da se pritom ne zalije.
  • Daj joj vremena. Dokle god bebica “rukuje” šalicom, puni je isključivo vodom, jer ako je promućka ili baci, čak ni šalica s poklopcem neće zaštititi tepih od voćnog soka!
  • Ne brini ako beba ne prihvati šalicu odmah. Možda joj se još uvijek čini da je to samo zabavna igračka.
  • Mijenjaj modele šalice dokle god ne pronađeš onu koja se sviđa bebi. Neke od njih imaju i nastavak koji sprječava pljuckanje dok beba pije.
beba hrana Možda te zanima... Finger food za bebe: Uči ih samostalnosti i razvija motoriku Beba

Što ako dijete ne želi prihvatiti šalicu?

Bebe odbijaju piti iz šalice iz samo njima znanih razloga. Naravno, ne postoji zakon koji kaže da uopće mora piti iz nje, ali neka znanstvena istraživanja govore u prilog tome da je za dijete koje ima više od šest zubića svakako zdravije da žvače hranu (a ne samo da je guta) i da pije iz šalice (a ne iz bočice).

beba hrana jelo Možda te zanima... Dohrana i alergije: Zabranjena hrana za dojenčad Beba

Ukoliko tvoja beba spada u kategoriju onih koje uporno odbijaju šalicu, posluži se malim trikovima poput ovih:

  • Ako se beba hrani adaptiranim mlijekom, daj joj samo polovinu obroka iz bočice, a drugu iz šalice s poklopcem. Ukoliko ne uspiješ, ponovi tehniku, ali ovog puta drži dijete u položaju kao kada si ga hranila na bočicu – osjećat će se prirodnije.
  • Ponudi bebi slamčicu. Neke šalice u svom sklopu već imaju slamčice i pojedinim bebama to je jednostavnija opcija od korištenja nastavka. Ukoliko djetetu slamčica baš i ne pomaže, onda će mu nastavak sigurno više odgovarati.
  • Neka djeca će piti vodu i sok iz šalice, ali ne i mlijeko – budući da mlijeko bebe uglavnom povezuju s majčinim prsima ili bočicom, dok sokić, voda ili čaj može “stići” iz bilo kojeg smjera!
  • Dopusti da te dijete vidi kako piješ iz šalice s poklopcem. Ili daj starijem djetetu da pije, a mlađe neka ga gleda.
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.