Beba Dohrana 24. rujna 2015.

'Pustite bebu da sama jede što i koliko želi'

dohrana
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Gill Rapley, autorica knjige 'Beba vođa dohrane', tvrdi da bebama ne trebaju kašice, već im se od početka, od dobi od šest mjeseci, mogu nuditi komadići hrane koje mogu same podići, staviti u usta i prožvakati

Mit je da bebe trebamo dohranjivati kašicama; umjesto toga trebamo im dati da eksperimentiraju s krutom hranom i same biraju što će i koliko jesti - smatra dr. sc. Gill Rapley, engleska profesorica, nutricionistica i autorica knjige 'Beba vođa dohrane - Pomognite svome djetetu da se zdravo hrani', koju je kod nas izdala nakladnička kuća Harfa

Ona će sljedećeg tjedna posjetiti Hrvatsku i održati tri predavanja: dva u Splitu - 28. rujna u 20 sati na stručnom sastanku pedijatara u KBZ Split te 29. rujna u 14 sati otvoreno predavanje za patronažne sestre i roditelje u velikoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa Split (Zrinsko-frankopanska 19), i jedno u Zagrebu, 1. listopada od 9 sati, u sklopu 3. Simpozija o dojenju u organizaciji Hrvatske udruge IBCLC, u Multimedijskom centru KBC 'Sestre milosrdnice'.

Beba vođa dohrane | Author: Promo Foto: Promo

Gill Rapley je godinama proučavala prehrambene navike i razvoj djece. Više od dvadeset godina radila je kao zdravstveni savjetnik, a bila je i primalja te dobrovoljna savjetnica za dojenje. Živi u Kentu sa suprugom i ima troje odrasle djece koja su joj nekoć pokazivala kako im nije potrebna nikakva pomoć u prelasku na čvrstu hranu. 

Dajte bebama slobodu u hranjenju!

"Metoda 'Beba vođa dohrane' podržava dojenje umjesto tradicionalnog hranjenja žlicom, jer u toj metodi ne pokušavamo zamijeniti uzimanje mlijeka (majčina ili adaptiranog) prelaskom na krutu hranu prije nego što dijete to poželi. Teoriju o spontanom prelasku na krutu hranu, kada sama beba određuje trenutak prelaska, razvijala sam dugi niz godina. Iskustvo i spoznaje koje sam stekla kao zdravstvena radnica naučili su me da bebe s otprilike navršenih šest mjeseci postaju sposobne za samostalno žvakanje hrane, za podizanje hrane prstićima i prinošenje hrane ustima. I ne samo hrane već uglavnom svega što im se nađe na putu!", kaže dr. Rapley te iz svog iskustva opisuje razloge zašto djeca često odbijaju hranu:

"Dok sam tijekom godina obilazila brojne obitelji kao zdravstvena djelatnica, sretala sam roditelje čija su djeca u dobi od otprilike osam mjeseci uporno odbijala svu hranu koja im se nudila žlicom. S druge strane, istu bi hranu rado prihvaćala ako im se ponudila u obliku komadića koje sami trebaju podići. Tako sam došla do zaključka da nije problem u hrani nego u procesu hranjenja i načinu dohrane. Kad su roditelji dopuštali bebama da same biraju i da se same hrane, uvijek bi razdragano pojele veliku i raznoliku količinu hrane. Stoga sam počela ohrabrivati roditelje da daju djeci veću slobodu pri hranjenju, umjesto da svi čekaju da nastane problem."

Prednosti metode 'Beba vođa dohrane' 

Prema riječima autorice knjige 'Beba vođa dohrane', dopuštanje bebama da same biraju što će i u kojim količinama jesti, znači da se zbog hrane više ne vode bitke; obroci su jednostavniji za pripremu, jer svi dijele istu hranu (uz uvjet da je hrana sigurna za bebe i da ne sadrži velike količine šećera ili soli); roditelji mogu jesti uz bebe umjesto da se njihovi obroci hlade dok nastoje bebu nahraniti 'na žlicu'; a nuđenje hrane u obliku izvornih, odvojenih dijelova (a ne kao samljevene kašice), olakšava roditeljima i bebama da saznaju koju hranu dijete voli, a koju odbija. Zajednički obroci ujedno pružaju bebi mogućnost da imitacijom nauči kako se ponašati za stolom te pomaže bržem razvoju verbalnih vještina. Opipavanje hrane prstima razvija finu motoriku i pomaže bebama da se upoznaju s različitim teksturama i oblicima. 

Beba vođa dohrane | Author: Promo Foto: Promo

"S obzirom na nedavni početak istraživanja, još ne raspolažemo podacima o dugoročnim koristima ove metode, ali postoje brojni pokazatelji o njezinim prednostima. Ona pomaže u smanjenju izbirljivosti i čudljivosti u prehrani, stvaranju kvalitetnih navika za cijeli život, sprečavanju pretilosti te u poboljšanju respiratornog i dentalnog zdravlja - poticanjem ispravnog razvoja čeljusti i nepca žvakanjem hrane, umjesto automatskog gutanja samljevenog sadržaja", navodi dr. Rapley.

Savjeti dr. Rapley za prehanu bebe

Vjerujte svojem djetetu. Pustite da vas vode djetetovi nagoni, imajte povjerenja u sposobnosti djece i poštujte njihove apetite. Pokažite djetetu da je dobrodošlo za obiteljskim stolom, poručuje dr. Gill Rapley te objašnjava što to znači u praktičnom smislu:

  • pripremajte zdrave obroke za cijelu obitelj i birajte namirnice prikladne za bebinu dob
  • prekrijte pod ispod stolica (da bi hranu koja padne mogli vratiti na stol) i pripremite odjeću koja se može zaprljati (ili hranite bebu samo u pelenama)
  • neka dijete sjedi uspravno (u stolici ili u vašem krilu)
  • ponudite bebi istu hranu koju jedu odrasli, ali u većim komadima, kako bi ih beba s lakoćom mogla primiti u ruku i prinijeti ustima
  • omogućite djeci da istražuju hranu različite teksture i da ju kušaju kad su za to spremni 
  • razgovarajte za stolom i uključite bebu u razgovor
  • pustite bebi da sama pokaže kad joj je dosta sjedenja za stolom ili jedenja

"Važno je o obrocima razmišljati kao o mogućnostima za igru i učenje, a ne isključivo za prehranu. Nemojte očekivati unos velikih količina hrane ili odbacivanje mlijeka u prvih nekoliko tjedana. Prvi mjeseci služe samo za upoznavanje s krutom hranom. Osigurajte i daljnje dojenje ili unos adaptiranog mlijeka kad god dijete poželi. Pustite mu da samo odluči kada će napraviti potpuni prijelaz na krutu hranu. Vjerujte svojem djetetu", zaključuje autorica koncepta i knjige 'Beba vođa dohrane'.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.