Beba Razvoj u 1. godini 15. veljače 2016.

Kako bebu odviknuti od ruku?

mama beba nošenje ruke
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Imajte na umu da je bebina potreba za nošenjem potpuno prirodna i da ju beba dijeli s mladuncima drugih primata. Ako joj zadovoljite ovu potrebu, bit će mirnija, a tako joj dugoročno pomažete i u razvoju emocionalne i socijalne inteligencije, pa čak i u motoričkom razvoju

Uvjerenje da ćemo nošenjem svoju bebu razmaziti i "naviknuti je na ruke" prenosi se generacijama pa i danas mnogi roditelji pokušavaju pronaći način da svoju bebu, nakon nekoliko mjeseci, odviknu od nošenja. Ovo se pitanje, na koje mnogi odgovor traže na Googleu, logično pojavljuje kako beba postaje sve teža

Prirodna potreba

Ipak, imajte na umu da je bebina potreba za nošenjem potpuno prirodna i da ju beba dijeli s mladuncima drugih primata. Ako joj zadovoljite ovu potrebu, vaša će beba biti mirnija, a tako joj dugoročno pomažete i u razvoju emocionalne i socijalne inteligencije, pa čak i u motoričkom razvoju.

"Nošene bebe rjeđe su uznemirene te provode više vremena u stanju tihe pozornosti, a to je stanje u kojemu djeca najviše uče o svojoj okolini i najugodniji su sudružnici. Nošenjem djeteta također postajete osjetljiviji kao roditelj. Time što vam je dijete bliže, bolje ga možete upoznati. Dijete uči biti zadovoljno i imati povjerenja u osobu koja se za njega brine. Osim toga, u rukama zaposlenog roditelja puno uči o svojoj okolini", objašnjava američki pedijatar dr. William Sears.

Nosiljka je dobro rješenje

U tome vam od velike pomoći mogu biti nosiljke ili marame, jer vam oslobađaju ruke i omogućuju obavljanje mnogih dnevnih aktivnosti s bebom u naručju. Također čuvaju vrat i leđa, no ako vam ni to ne pomaže, probajte što više sjediti ili ležati s bebom na svojim prsima, odnosno u krilu, ili je pak "naviknuti" da je nose i druge osobe osim mame.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.