Beba Razvoj u 1. godini 01. listopada 2020.

Djeca koja ranije prohodaju imaju jače kosti kasnije?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Britansko istraživanje pokazalo je da mala djeca koja prohodaju ranije imaju veće mišiće i vjerojatnije je da će se uključiti u fizičku aktivnost kad budu stariji

Britanski znanstvenici došli su do zaključka da djeca koja mogu hodati, trčati i skakati do dobi od 18 mjeseci imaju jače kosti kao tinejdžeri. Istraživači sugeriraju da ovi nalazi mogu identificirati ljude koji imaju povećan rizik od osteoporoze i lomova kostiju kasnije u životu.

"Rezultati su zanimljivi jer pokazuju da postoji veza koju prije nismo razumjeli, kako se krećemo kao mala djeca može imati utjecaj na naše kosti 16 godina kasnije", objašnjava glavni istraživač dr. Alex Ireland sa Sveučilišta u Manchesteru.

hodanje, beba, mama Možda te zanima... Hodanje uz ruke: da ili ne? Beba

"Vjerujemo da bi jači mišići mogli biti "marker" za ovo. Aktivnost stvara jača mišiće, koji onda stvaraju veće sile dok hodamo, trčimo i skačemo, što pomaže jačanju kostiju koje rast", dodaje dr. Alex Ireland objašnjavajući rezultate istraživanja koji su objavljeni u časopisu Journal of Bone and Mineral Research.

Za istraživanje, znanstvenici su prikupili podatke više od 2 300 ljudi koji su rođenih 1990-ih. Kretanje sudionika ocijenjeno je kad su imali 18 mjeseci. Veličina, oblik i mineralna gustoća kostiju mjerene su kada su sudionici imali 17 godina. Aktivnosti kao što su hodanje, trčanje i skakanje stvaraju određen stres na kosti, što ih može učiniti širima, gušćima i jačima, kažu istraživači.

Vaša beba je rani 'puzač' i 'hodač'? Saznajte što to znači!

Istraživanje je također pokazalo da mala djeca koja prohodaju ranije imaju veće mišiće i vjerojatnije je da će se uključiti u fizičku aktivnost kada budu stariji. Primijećeno je da su prethodna istraživanja pokazala da varijacije u mišićima mogu biti i do 50% različite u snazi kostiju u dobi od 17 godina.

hodalica, beba Možda te zanima... Hodalica za bebu - da ili ne? Beba

Rana tjelesna aktivnost i vježbanje imali su veći utjecaj na snagu kostiju kod muškaraca nego kod žena, dodali su dalje. "Važno je da rezultati mogu pokazati utjecaj na kasniji život te tako pomoći liječnicima da otkriju tko ima veći rizik od osteoporoze ili prijeloma, a time se pomaže da se osmisle strategije sprječavanja i suzbijanja. Na primjer, postizanje tih vještina kretanja u ranoj dobi može se pojačati jednostavnim vježbanjem hodanja s roditeljima kod kuće", objasnio je dalje dr. Ireland.

Anita Sopić Surać, cipelice Možda te zanima... Kakve cipelice odabrati za prve korake? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.