Beba Razvoj u 1. godini 26. studenoga 2019.

Čudesne stvari koje bebe mogu u prvoj godini života

Foto: Guliver/Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novorođenče se smatra potpuno bespomoćnim i ovisnim o majci, no bebe imaju izrazito jak nagon za preživljavanjem. Sljedeće fascinantne činjenice otkrit će ti i njihove supermoći

Bebe se rađaju s vrlo istančanim sluhom i mogu odrediti odakle dolazi zvuk već 10 minuta nakon rođenja. Prva tri tjedna, neke čak i do tri mjeseca, plaču bez suza. Njihove suzne žlijezde još rade taman toliko da vlaže oči, ne dovoljno i da proizvode suze. Kad su bebe uzbuđene ili plaču, mogu udahnuti više od 60 puta u minuti. Pri rođenju im srce lupa najbrže u životu, čak 180 otkucaja u minuti. Već za nekoliko sati spusti se na 140, kod jednogodišnjaka su u prosjeku na 115. Za usporedbu, odraslima srce lupa 70-80 otkucaja u minuti.

Možda te zanima... Znaš li zašto novorođenče plače bez suza? Beba

Dojenčad ponekad prestane disati na pet do deset sekundi. Nepravilno disanje je normalno kod malih beba, no dovoljno za predinfarktno stanje roditeljima. Ako dulje prestaje disati ili poplavi, potrebno je hitno otići liječniku. Novorođenčad i puno kiše, no to nije zato što su prehlađeni. Tako čiste nos i lakše dišu. Bebe se rađaju i sa sposobnošću plivanja te prirodno zadržavaju dah pod vodom. Taj refleks se izgubi do 6. mjeseca. Toliko im je otprilike potrebno i da nauče da je svaki predmet jedinka za sebe. Prije te dobi kad vide, primjerice, psa misle da je to uvijek isti.

7 nevjerojatnih stvari koje beba radi u prvom satu nakon rođenja

mama, beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Do šestog mjeseca bebe će udvostručiti, a do godine dana čak i utrostručiti svoju težinu, što je gotovo nemoguće bilo kada kasnije.

Bebina porođajna težina Možda te zanima... Što bebina porođajna težina zaista sve otkriva? Beba

Bebina prva stolica nema neugodan miris. Zove se mekonij, a sastoji se od sluzi, plodne vode i svega što je beba probavljala dok je bila u trbuhu. Nema miris jer u crijevima još nema bakterija. Čim počne jesti, bakterije će kolonizirati bebina crijeva i stolica poprima intenzivan miris. Po tome na koju stranu okreću glavu kad spavaju, pojedini znanstvenici smatraju da se može odrediti hoće li beba biti ljevak ili dešnjak. Samo 15 posto novorođenčadi radije okreće glavu ulijevo dok leži ili spava.

Još zanimljivih činjenica

  • Višak kostiju - Bebe se rađaju s 300 kostiju, a odrasli ih imaju 206. Tijekom rasta se neke kosti spajaju. Bebina koljena su građena od hrskavice, koja oko 3. godine srasta u kost.
  • Novorođenče u prosjeku uskrati roditeljima od 350 do 400 sati sna tijekom prve godine života.
  • Dišu i gutaju istodobno - Bebe mogu istodobno disati i gutati, a ta sposobnost nestaje oko sedmog mjeseca života. Tako im se omogućuje sisanje.
  • Veliki mozak i glava - Glava novorođenčeta je oko 25 posto težine tijela. Mozak je 10 posto ukupne težine, a odraslima samo dva.
  • Ne osjete slano - Pri rođenju imamo više okusnih pupoljaka. Bebe ih imaju čak i na krajnicima. No do 5. mjeseca ne osjete slano.
  • Bebe se u prosjeku smiju oko 300 puta na dan, a odrasli samo 60 puta. Ne znaju za brige!
  • Povezani mirisom - Od rođenja razlikuju majčin miris od ostalih, ali i majke mogu po mirisu prepoznati svoju bebu među ostalima.
  • Velike bebine oči - Imaju velike oči jer one više ne rastu nakon rođenja. Izrazito su kratkovidni, a boje raspoznaju nakon 4. mjeseca. Rađaju li se sve bebe s plavim očima?
  • Mali snagatori - Jači su nego što mislimo. Stisak novorođene bebe je toliko jak da bez problema mogu držati cijelu svoju težinu uhvate li se za nešto prstićima.
Možda te zanima... 7 neobičnih, ali posve normalnih stvari kod novorođenčeta Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.