Beba Razvoj u 1. godini 10. svibnja 2024.

Evo što bebina porođajna težina sve otkriva...

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Koliko je beba težila na porođaju, jedno je od najčešćih pitanja koje novim roditeljima postavljaju članovi obitelji, rodbina, prijatelji pa čak i stranci na ulici. Saznajte zašto je toliko važna porođajna težina i što govori o zdravlju djeteta

Zašto postoji takva opsesija porođajnom težinom? "Općenito, porođajna težina može biti dobar pokazatelj zdravlja bebe", govori dr. David Hill. Drugim riječima, ono što svi ti znatiželjni ljudi žele znati je je li vaša beba rođena zdrava. 

No, dok je porođajna težina 'pristojan' barometar zdravlja, broj nije savršeno mjerilo. Sićušna beba može biti bistrih očiju i ružičastih obraza, dok novorođenče s normalnom porođajnom težinom može imati mnoštvo zdravstvenih problema. S obzirom na to, postoji nekoliko općenitih smjernica koje će vam omogućiti unutarnji mir, ali i pomoći vam kako biste znali što očekivati.

Možda te zanima... Beba s 6,5 kg: Rađaju li se u posljednje vrijeme teže bebe? Trudnoća

Gestacijska dob

Ono prvo, porođajna težina uvelike ovisi o gestacijskoj dobi, odnosno koliko je vremena dijete provelo u maternici. Za bebe koje su rođene u terminu, prosječna težina je između 2.7 kilograma do 4 kilograma. Ali, za one bebe koje su rođene ili ranije ili kasnije od termina - prosječna težina je malo drugačija. 

beba težina vaga | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"U većini slučajeva, ako je beba rođena prijevremeno - bit će manja, odnosno ako je rođena nakon termina - bit će veća", objašnjava dr. Hill. "Stoga se u procjenjivanju porođajne težine prvo provjerava gestacijska dob", govori liječnik i dodaje kako beba može biti manja u općenitom smislu ako je rođena u 36. tjednu trudnoće, ali ako je bebina veličina prosječna za 36. tjedan, tada se smatra prosječnom. 

Bebama treba vremena da se vrate na porođajnu težinu

Zbog toga što prijevremeno rođene bebe nemaju potpune koristi razvoja u maternici, imaju veći rizik od zdravstvenih komplikacija poput žutice, anemije, poteškoća s disanjem ili problema sa srcem, zbog kojih često završe na odjelu neonatalne intenzivne skrbi. Ali, opet, samo zato što je prijevremeno rođena beba manja od one koja je rođena u terminu - ne znači automatski da je i manje zdrava

Genetika

Čak i bebe koje su rođene na termin ili malo kasnije - ponekad ne spadaju u kategoriju prosječne težine, zbog mnogo razloga. Ponekad je u pitanju samo genetika, možda su oboje roditelja niski ili su oboje visoki i imaju više kilograma. Najčešće, manja ili veća nego prosječna porođajna težina - odraz je majčinog zdravlja

Kada novorođenče teži manje od 90 posto beba iste gestacijske dobi, to novorođenče se smatra 'malenim s obzirom na gestacijsku dob'. Mala porođajna težina za gestacijsku dob najčešće je rezultat toga da fetus nije primio punu zalihu nutrijenata ili kisika koja je potrebna za normalni razvoj tijela i tkiva. Primjerice, dr. Hill objašnjava kako hipertenzija izazvana u trudnoći može smanjiti bebinu težinu. Kao i problemi sa srcem, disanjem ili bubregom. Pušenje i konzumiranje alkohola u trudnoći također može biti razlog male porođajne težine. "Iako to većina žena zna, ne možemo dovoljno naglasiti koliko je štetno tijekom trudnoće pušiti ili piti alkoholna pića", govori dr. Hill. 

Možda te zanima... Zašto sve više žena dobiva previše kilograma u trudnoći? Trudnoća

S druge strane, ako beba teži više od 90 posto beba iste gestacijske dobi, to novorođenče se smatra 'velikim s obzirom na gestacijsku dob'. Velika porođajna težina za gestacijsku dob može biti uzrokovana majčinom debljinom ili prekomjernim kilogramima dobivenima u trudnoći. Najčešće, velika porođajna težina povezana je s gestacijskim dijabetesom. Saznajte sve o gestacijskom dijabetesu! 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Trudnički dijabetes

"Majke koje imaju gestacijski dijabetes ili čak samo netoleranciju na glukozu, mogu prouzročiti povišenje šećera u krvi kod bebe", govori dr. Hill.  Odnosno, ako je razina šećera u krvi konstantno visoka, višak šećera može doći do bebe, a to povećava rizik od nastanka raznih bolesti i stanja. Između ostalog, može doći i do makrosomije, tj. velike bebe. "Te bebe mogu biti toliko velike da to uzrokuje probleme prilikom porođaja ili čak zahtijeva porod carskim rezom", dodaje dr. Hill. 

"Definitivno postoje određeni zdravstveni problemi kod novorođene bebe koji su povezani i s velikom i s malom porođajnom težinom. Iznenađujuće, ti problemi su isti: održavanje zdravog šećera u krvi", objasnio je dr. Hill. 

8 stvari kod novorođenčeta koje bi vas mogle iznenaditi

On govori kako bebe s velikom porođajnom težinom često izgube na težini ubrzo nakon rođenja. Dok bebe s 'normalnom porođajnom težinom' izgube oko 10 posto svoje porođajne težine prije nego ponovno dobiju na njoj, bebe s 'velikom porođajnom težinom' mogu izgubiti i više. "Ako beba prosječne težine izgubi više od 10 posto težine u prvom tjednu, treba se zabrinuti dobiva li beba dovoljno hrane i pažljivo motriti bebu", objašnjava dr. Hill i dodaje: "Ali, ako majka ima dijabetes, a beba s 'velikom porođajnom težinom' izgubi više od 10 posto - to nije toliko zabrinjavajuće jer će beba najvjerojatnije doći do te kilaže ubrzo."

Promjene u prvim tjednima

Ipak, dr. Hill na kraju govori da, bez obzira hoće li se novorođenče roditi s malom ili velikom porođajnom težinom, i dalje može biti potpuno zdrava beba. Očekuje se da novorođene bebe izgube na težini u prvih tjedan dana, a dok je pet posto gubitka normalno za bebe hranjene bočicom, oko 7 do 10 posto gubitka normalno je za dojene bebe.

Možda te zanima... Vodič kroz prehranu bebe: Koliko novorođenče treba jesti? Beba

Također, treba imati na umu kako bebe povrate gubitak težine do drugog tjedna života, a ako je beba izgubila značajno na težini, bolesna je ili prijevremeno rođena, može proći i do tri tjedna prije nego li se vrati na svoju porođajnu težinu. 

Podijelite iskustva na forumu: Težina i duljina beba po mjesecima

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.