Beba Razvoj u 1. godini 12. veljače 2016.

Bebe do petog mjeseca vide poput Supermana

beba oči
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bebe vide stvari koje odrasli ne mogu. Imaju sposobnost percepcije koja se kasnije mijenja jer mozak pokušava ubrzano shvatiti svijet oko sebe

Mozak tromjesečne bebe nije još u potpunosti razvijen. Unatoč tome, bebe posjeduju nevjerojatnu sposobnost percepcije koju odrasli gube. Bebe još nisu razvile 'perceptivnu konstantu', vještinu koja nam omogućuje da prepoznamo isti predmet u drugačijoj okolini i rasvjeti, pa mogu primijetiti suptilne razlike u slikama kao što je osvjetljenje.

Rađaju li se sve bebe s plavim očima?

Vide male razlike u sjenama

U japanskoj studiji, neuroznanstvenici su proučavali više od 42 bebe starosti od 3 do 8 mjeseci dok su gledali slike napravljene iz 3D objekata s malim razlikama u sjenčanju i intenzitetu piksela, mjereći koliko je trajalo gledanje svakog objekta. 

beba oči | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Po dužini gledanja, istraživači su mogli procijeniti misle li da je slika objekta slična ili drugačija od prethodne jer se zna da bebe imaju tendenciju dužeg gledanja u stvari koje su im nove. Ako je beba gledala i prvu i drugu sliku jednaku količinu vremena, to znači da su joj obje bile jednako zanimljive i iznenađujuće. Rezultati su pokazali da bebe stare 3 do 4 mjeseca imaju nevjerojatnu sposobnost prepoznati razlike u slikama. Gube ovu vrhunsku vještinu oko petog mjeseca starosti.

Nisu podložne optičkim iluzijama

Do gubitka ove vještine dolazi jer pokušavamo ubrzano shvatiti što se događa u svijetu oko nas. Zato naš mozak napravi 'prečicu' i dolazi do 'perceptivne konstante' pa vidimo predmete koji su nam poznati kao da imaju stalan oblik, boju i svjetlost, bez obzira na podražajne promjene u našoj okolini. Gubitak te sposobnosti stvorio je jaz između nas i fizičkog svijeta, ali nam u isto vrijeme pomaže kako bi što bolje preživjeli, makar i ostavlja veliki dio stvarnosti izvan našeg dosega. Zbog toga su i odrasli podložni optičkim iluzijama, dok se bebe ne mogu tako lako prevariti.

5 neobičnih stvari koje bebe rade

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.