Beba Razvoj u 1. godini 21. rujna 2019.

Zašto se bebe rađaju s plavim očima?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Boja očiju se najdramatičnije mijenja od 6. do 9. mjeseca, ponekad i do prvog rođendana. Tada se može točno reći koju boju će beba imati. U rijetkom broju slučajeva djeca mijenjaju boju i do treće godine'

Bebe se ne rađaju sa svim melaninom koji im je po prirodi namijenjen. To je povezano s količinom melanina pri rođenju te kako se taj melanin povećava nakon rođenja, objasnio je Norman Saffra, čelnik Oftalmologije na američkom Medicinskom centru Maimonedes u Brooklynu.

Pojasnio je da je melanin pigment - što ga više imaš u očima, kosi i koži, oni su tamniji. Time se, kaže, i više sunčeve svjetlosti reflektira. Male naslage melanina u šarenicama čine ih plavima, dok ih srednja količina čini zelenima ili im daje boju lješnjaka, dok zbog velike količine boja šarenice postaje smeđa.

beba Možda te zanima... 10 zanimljivosti koje sigurno niste znali o bebama Beba

Bebe se ne rađaju sa svim melaninom koji im je po prirodi namijenjen, tvrdi. "Proces sazrijevanja nastavlja se nakon rađanja. Boja očiju ne formira se prije druge godine života", kaže Norman Saffra, no dodaje da to nije slučaj baš uvijek. "Pojedinci tamnijeg pigmenta obično dobivaju bebe smeđih očiju, jer njihova novorođenčad već u startu ima više pigmenata", dodao je.

"Bebe bijelaca najčešće se rađaju s tamnoplavim očima, s primjesama sive, a boja se može i nekoliko puta promijeniti do prvog rođendana. Bebe drugih rasa rađaju se sa smeđim očima, koje i ostaju takve", objasnila je pedijatrica Giovana Armano.

Pri porođaju, kad dijete dođe na svijet i odmah na jako svjetlo, potiče se proizvodnja melanina u šarenici, a to može dovesti do promjene boje. Samo mrvica melanina i dijete će imati plave oči, dodajte još malo i oči postaju sive, zelene ili boje lješnjaka.

Kako to da roditelji sa smeđim očima mogu imati plavooku djecu?

"Pri rođenju pigmenta ima malo pa je boja svjetlija. Kako beba raste, pigmenta je sve više. Melanin je protein, a količina i vrsta zapisani su u genima. Šarenice koje sadrže veliku količinu melanina su tamnije", kaže Armano.

Do bebina šestog mjeseca boja očiju će se više puta mijenjati. Nakon toga promjene se polako stabiliziraju. Više čimbenika može utjecati na promjenu boje, uključujući lijekove i utjecaj okoliša, tako da se kod nekih ljudi boja mijenja cijeli život. No kod većine boja postaje jasna do prve godine. 

Beba novorođenče porod Možda te zanima... Kako izgleda beba nakon poroda? Trudnoća

"Boja očiju se najdramatičnije mijenja od 6. do 9. mjeseca, ponekad i do prvog rođendana. Tada se može točno reći koju boju će beba imati. U rijetkom broju slučajeva djeca mijenjaju boju i do treće godine", kaže Armano. Najrjeđa boja očiju je zelena i pojavljuje se u samo pet posto svjetske populacije. 

Boja može iznenaditi

Velika je šansa da će dijete naslijediti boju koju imaju oba roditelja, no nije pravilo. Mogu “povući” i na bake i djedove. Ako jedan roditelj ima smeđe oči, obično će imati i dijete jer je taj gen dominantniji.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.