Beba Razvoj u 1. godini 19. listopada 2016.

Slušajte ih pažljivo: Bebe 'pričaju' od rođenja

novorođenče mama beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bebe možda ne znaju govoriti, ali zato određenim pokretima nedvosmisleno pokazuju roditeljima što žele. Pa tako trljaju oči kada im se spava, stavljaju šaku u usta kada su gladni, mršte se kada im nešto nije po volji

Od trenutka kada otvore oči, bebe uspostavljaju komunikaciju s okolinom, a prije svega s majkom. Istraživanja grupe pedijatara iz Londona pokazala su da su novorođena djeca u stanju da se pogledima sporazumijevaju s odraslima.

Video: Naučite znakovni jezik za bebe!

Vizualna komunikacija, odavno je poznato, predstavlja najvažniji oblik neverbalne komunikacije. Mnogo više govorimo pokretima i izrazima lica nego riječima, a ovu vještinu znaju i bebe.

Bebe baš nikad ne plaču bez veze!

One nedvosmisleno pokazuju roditeljima da im se spava trljanjem očiju, da su gladne stavljanjem šake u usta, da ih nešto nervira mrštenjem, da su sretni osmijehom. Također, u očima im se ogleda prepoznavanje kada ugledaju roditelje, bake i djedove, odnosno one koje viđaju često, kao i nepovjerenje i radoznalost prema "strancima" koje vide prvi put.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.