Beba Razvoj u 1. godini 15. svibnja 2022.

Kako kod bebe prepoznati koja je ruka dominantna?

beba igračke
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znaš li da je beba, tijekom prve godine života, jedna od najzaposlenijih osoba u tvojem okruženju? Koliki je samo broj vještina kojima ovladava u ovom periodu

Među ostalim značajkama, tijekom prve godine, beba sve više uči i funkcije kretanja, te se broj njezinih svakodnevnih aktivnosti sve više uvećava. Sazrijevanjem živčanog sustava i vježbanjem, beba stječe sve veći nadzor nad svojim pokretima i prvo nauči samostalno držati i okretati glavicu, potom i sjediti, puzati, stajati, hodati, pa čak i poskočiti i potrčati u vrijeme oko prvog rođendana.

Kada bebe prohodaju?

Otkrivanje ruku

Tijekom druge polovice prve godine, dijete sve više uviđa da su njegove ručice zapravo oruđe uz pomoć kojih dolazi u dodir s interesantnim svijetom koji ga okružuje i sve ga bolje upoznaje. Glavni pokreti rukama u tom razdoblju su: hvatanje, ispuštanje, manipuliranje i eksperimentiranje predmetima. U prvih šest mjeseci, beba podjednako koristi obje ručice, ali počevši od šestog pa sve do devetog, desetog mjeseca (kod neke djece i do petnaestog) počinje češće upotrebljavati jednu ruku u odnosu na drugu. Dosljedno korištenje samo jedne ruke, učvršćuje se tek oko treće, četvrte godine života kada će se dijete definitivno opredijeliti za samo jednu stranu.

Ne učite dijete sjediti i hodati, to ometa motorički razvoj

Možda te zanima... O čemu ovisi hoće li beba biti ljevak ili dešnjak? Trudnoća

Jedna je ruka dominantna

Dominantnost ruke se ogleda u pretežnoj uporabi jedne ruke pri obavljanju različitih aktivnosti. Dominantna je ona ruka koja se pri uporabi preferira, odnosno daleko češće koristi u odnosu na drugu ruku, te koja brže i spretnije obavlja različite aktivnosti. Ova pojava je zapažena i kod nogu, pa čak i oka ili uha. Statističke studije pokazuju da je kod 93 posto čovječanstva desna ruka dominantna. Ostalih 7 posto ljudi čine "nedešnjaci" u koje spadaju izraziti ljevoruki i oni koji se podjednako dobro služe s obje ruke, takozvani ambidekstri koji, primjerice, podjednako brzo i uredno pišu s obje ruke.

Možda te zanima... 7 zanimljivosti o ljevorukoj djeci Vrtić

Nasljedni faktor

Desnorukost ili ljevorukost je, po svemu sudeći, određeno nasljednim faktorima. Ljevoruka djeca potječu iz obitelji u kojima su oba ili jedan od roditelja također ljevoruki ili je ljevoruk netko od članova obitelji. Znanstvenici su ultrazvukom promatrali pokrete ruke fetusa u drugom tromjesečju trudnoće i ustanovili da oko 83 posto fetusa učini više pokreta desnom, nego lijevom rukom. Također, ustanovljeno je da, ukoliko se novorođenče postavi na leđa neposredno nakon rođenja, ono okreće glavu u jednu stranu. Pravac u kome će okrenuti glavu je u tijesnoj vezi s kasnijom uporabom lijeve ili desne ruke. Oko 95 posto djece okreće glavu udesno.

10 zanimljivih stvari o bebama koje niste znali

beba, plač Možda te zanima... Tajni jezik beba - prepoznaj značenje plača Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.