Beba Razvoj u 1. godini 11. kolovoza 2022.

Čini ti se da ćeš poludjeti zbog bebinog vrištanja? Znanstvenici kažu da si normalna

Beba plače
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prema posljednjim istraživanjima bebe mogu raditi buku kao i mlažnjaci - dakle proizvesti i do 120 decibela, a vjerovali ili ne, ima beba koje su u stanju vrištati osam sati - bez prestanka

Tko hoće da ga čuju, mora biti glasan! Kada recimo bebe plaču, onda to može ne samo uništiti živce roditeljima, nego i njihov sluh. Prema najnovijim istraživanjima bebe i djeca mogu raditi buku kao i mlazni avioni.

Prema posljednjim istraživanjima bebe mogu raditi buku kao i mlažnjaci - dakle proizvesti i do 120 decibela. Radi usporedbe - ako su radnici na poslu izloženi buci jačoj od 85 decibela, obavezno je nošenje specijalnih zaštitnih slušalica. To je granica, poslije koje je ugroženo zdravlje i to znači da bi roditelji trebali nositi takvu zaštitu.

Tajni jezik beba - prepoznajte značenje plača

Ima i beba koje rade osmosatnu "buku"

Naročito su pogođeni roditelji beba koje često i dugo vrište. Skoro svaka peta beba spada u tu kategoriju. Po definiciji Mathilde Papoussek, znanstvenice koja se specijalizirala za istraživanje beba - to su bebe koje tijekom razdoblja od tri tjedna najmanje tri dana tjedno vrište po tri sata. Vjerovali ili ne, ali ima beba koje su u stanju vrištati osam sati - bez prestanka.

čestitka Možda te zanima... Je li ova čestitka najzločestiji dar za buduće roditelje? Trudnoća

Na kojem jeziku bebe vrište?

Vrištanje nije samo vrištanje. Tako primjerice njemačke bebe vrište drugačije od francuskih - glasi rezultat studije znanstvenika sa sveučilišne klinike u Würzburgu. Tipično vrištanje francuske bebe ima uzlaznu melodiju, dok njemačke bebe vrište silaznom melodijom. Sličnost s jezikom odraslih Nijemaca i Francuza postoji.

Razlog za to je u činjenici da bebe još u majčinoj utrobi registriraju melodiju govora, koju kasnije imitiraju vrištanjem. Moglo bi se dakle reći da je vrištanje glasni rani stadij govora.

Beba puno plače i stalno traži dojku? To su znakovi skoka u razvoju

beba plač Možda te zanima... Muške bebe plaču nižim tonovima, ženske višim? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.