Beba Razvoj u 1. godini 05. prosinca 2016.

Beba kroz plač govori što joj treba

mama majka beba plač
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prije nego što počnu govoriti, bebe na brojne načine pokušavaju pokazati što osjećaju, misle i što im je potrebno. Ako se potrudite razumijeti svoju bebu u najranijim danima, učvršćujete vaš odnos i pomažete djetetu da ostvari uspjeh u kasnijem životu

Novorođenčad plače, u prosjeku, dva sata dnevno. Tokom prvih nekoliko tjedana, koje su za većinu majki prilično naporne i stresne, zaista je teško prepoznati pravi uzrok plača. Kako vrijeme prolazi, a vi sve više upoznajete bebu, počet ćete identificirati njene želje na osnovu visine tona kojim se oglašava. Uskoro ćete postati pravi stručnjak za plač! 

Upomoć, moje dijete plače!

Kako se bliskost između vas i vaše bebe bude povećavala, sve ćete bolje razumjeti njene osjećaje. Štoviše, uvjerit ćete se da beba sve rjeđe plače jer unaprijed zadovoljavate njene potrebe. U međuvremenu, ako vam se čini da beba uopće ne prestaje plakati, a ne možete shvatiti zbog čega, najbolje rješenje je da "pređete" listu potencijalnih problema i da ih eliminirate jedan po jedan.

Koji su razlozi bebinog plača?

Najčešći razlog plača malih beba je glad, te joj najprije ponudite hranu. Beba također može plakati jer osjeća bolove (koji najčešće nastaju zbog plinova i grčeva), zbog dosade, pretjerane stimulacije, vlažnih pelena, zato što joj je previše toplo ili hladno ili, jednostavno, želi vaš dodir i zagrljaj. Ako bebu nešto boli, ona će plakati drugačije – obično je taj plač glasniji, visokog tona, "urgentan" i neprekidan.

Prepoznajte kolike i saznajte kako ih olakšati!

U kasnijem razvoju, mališani uče druge oblike komunikacije, kao što su kontakt očima, osmijeh i gugutanje, što smanjuje potrebu za plačem. Golicanje i stimulacija dodirima potaknut će bebu da komunicira s vama. Ako osjeti da joj poklanjate pažnju od najranijih dana, to će joj pomoći da postane otvorenija i sigurnija u sebe u kasnijim fazama rasta i razvoja.

Što znače bebini izrazi lica?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.