Beba Mama poslije poroda 02. studenoga 2022.

Vagina nakon poroda: 7 stvari koje ti nitko nije rekao

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Donosimo neke od najvažnijih odgovora na pitanje koje zanima i muči buduće mame: 'Što se zbilja događa s vaginom nakon poroda?'

Ne radi se o tipičnoj temi ležernog razgovora uz kavu, ali odgovori na pitanje kako se vagina zaista mijenja nakon poroda zanimaju sve trudnice. Donosimo ti nekoliko najvažnijih činjenica upravo o vagini poslije poroda i svemu što si htjela znati o toj temi, ali nisi željela pitati...

vagina, žena Možda te zanima... Kako se vagina mijenja nakon poroda? Beba

1. Možda ćeš iskusiti suhoću rodnice

Bez obzira kako se ti osjećala nakon poroda, pad hormona izaziva suhoću i osjetljivost rodnice što utječe na nedostatak spolne želje i moguću nelagodu prilikom spolnog odnosa. Mogu biti potrebni tjedni dok se ne vratiš u normalno stanje, posebno ako dojiš.

2. Dolazi do slabljenja mišića zdjelice

Mišići zdjelice vrlo su važni za statiku i funkciju spolnih organa i mokraćnog mjehura, a tijekom trudnoće i nakon poroda dolazi do njihovog slabljenja. Koliko ti mišići oslabe, ovisi o nekoliko faktora uključujući veličinu tvoje bebe, duljinu poroda pa čak i tvoje gene

Vježbanje tijekom trudnoće i nakon poroda odlična je preventivna mjera. Budući da mišiće dna zdjelice ne upotrebljavamo dok se bavimo sportom ili nekom drugom tjelesnom aktivnošću, Kegelove vježbe najbolji su poznati način održavanja njihove elastičnosti i funkcije. Pročitaj zašto je važno i kako izvoditi Kegelove vježbe

ginekolog, pregled, liječnik Možda te zanima... Mama nakon poroda - sve što trebaš znati o babinju Beba

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock ;Postoje neki, ne tako ugodni dijelovi poroda o kojima nitko ne voli razgovarati. Jedan od tih dijelova je i vaginalno pucanje.

3. Vaginalno pucanje jedna je od najčešćih posljedica poroda

Vaginalno pucanje je spontano (što znači da liječnik nije napravio rez) razdiranje međice (područja između vagine i anusa) koje se pojavljuje kada beba izlazi kroz vaginalni kanal. To spontano pucanje najčešće se događa kod prvorotkinja, ako je beba veća, ako je porod induciran ili ako se radi o porodu vakuumom

Postoje četiri stupnja vaginalnog pucanja, svi mogu biti bolni, ali neki od njih zahtijevaju šavove i mogu utjecati na tvoj mišićni prsten. Pročitaj sve što trebaš znati o vaginalnom pucanju

4. Bol tijekom mokrenja

Ako ti je teško mokriti nakon poroda zbog šavova, pokušaj prskati to područje s toplom vodom kako bi si olakšala bol, a zatim lagano tapkaj gazom kako bi osušila to područje. Također, pij dovoljno vode jer će urin biti blaži i manje će te boljeti.

5. Inkontinencija - tabu tema nakon poroda o kojoj je ženama neugodno pričati

Vaginalni porod povećava mogućnost razvijanja stresne urinarne inkontinencije, a češća je kod žena koje su rodile više puta. Do stresne inkontinencije najčešće dolazi kod kihanja, kašlja, smijeha i dizanja tereta, a najčešće nestaje nekoliko tjedana nakon poroda. 

wc, kupaona | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Druga vrsta je urgentna urinarna inkontinencija koja uključuje jaku i iznenadnu potrebu za mokrenjem. I ona se također više razvija kod vaginalnog porođaja, a ono najvažnije je da je većinu slučajeva urinarne inkontinencije moguće liječiti bez lijekova ili operacije, kroz Kegelove vježbe koje jačaju mišiće zdjelice, a koje su lagane za izvoditi bilo gdje. 

 

6. Potencijalni rizik od prolapsa

Trudnoća i vaginalni porod najčešći su uzroci spuštanja zdjeličnih organa, posebice ako je riječ o kompliciranoj ili višeplodnoj trudnoći, novorođenčetu veće porođajne težine ili dugom trajanju poroda. Također, majke koje ubrzo nakon poroda započinju s fizičkim radom, puno hodaju, saginju se i umaraju - imaju veće šanse iskusiti neugodne simptome spuštene maternice ili drugih zdjeličnih organa. 

Dobre vijesti su da se prolaps može poboljšati tijekom vremena i ovisno o tome koliko je ozbiljan, možda čak i ne zahtijeva ozbiljnije liječenje. Blaži slučajevi prolapsa mogu se liječiti neinvazivnim metodama. Za ženu je najjednostavnije redovito prakticirati popularne Kegelove vježbe koje značajno mogu usporiti spuštanje urogenitalnih organa, ukoliko se izvode pravilno i redovito. Isto tako, ugrađivanje vaginalnog prstena u rodnicu podiže mokraćni mjehur, mokraćnu cijev i fiksira maternicu, ali nažalost - žene osjetljive na proizvode od lateksa ne smiju ga koristiti, a ni upale uzrokovane prstenom nisu rijetke.

Tanjur pokazuje zašto je vrijeme za oporavak nakon poroda toliko važno

Sprječavanje prolapsa gotovo je nemoguće budući da vanjski faktori poput poroda ponajviše utječu na ovaj problem. Ipak, ono što žena može učiniti kako bi smanjila šanse za prolapsom je regulirati svoju prehranu i time prevenirati zatvor, ali i ne zaboravljati na redovito obavljanje Kegelovih vježbi za jačanje zdjelice.

 | Author: Guliver Foto: Guliver ; Znanstvenici su otkrili koje je najbolje vrijeme za odnose ako želiš zatrudniti

7. Seksualni odnosi će biti drugačiji

Kada preživljavaš s četiri sata sna na dan, ideja da radiš bilo što drugo osim spavanja kada si u krevetu može se činiti potpuno stranom. Međutim, ako i kada si spremna na seks, imaj na umu da će neke stvari vjerojatno biti malo drugačije. 

  • Bol: U većini slučajeva, bol koju osjećaš u prvih nekoliko seksualnih odnosa nakon poroda u potpunosti je normalna i proći će. Budite nježni jedno s drugim i ubrzo će se stvari vratiti na staro, ako ne i na bolje
  • Osjetljivost i vaginalna suhoća: Tvoj prirodni lubrikant najvjerojatnije neće biti kao prije, stoga zajedno s partnerom posegni za onim umjetnim i budite kreativni.
  • Dojenje može imati negativan utjecaj na seksualni život: Dojenje ti pomaže da se povežeš s bebom i da joj pružiš osnovne hranjive tvari, ali isto tako može dovesti do vaginalne suhoće zbog niže razine estrogena. Ako ne dojiš, vlažnost vagine trebala bi se vratiti u normalu za nekoliko tjedana
par u krevetu Možda te zanima... 5 neočekivanih, ali posve normalnih stvari u seksu poslije poroda Beba

Važno je napomenuti da ne prolaze svi parovi razdoblje smanjene seksualne želje nakon rođenja djeteta, a možda još važnije za one kojima se to dogodi - takvi problemi obično ne traju dugo. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.