Beba Mama poslije poroda 08. rujna 2017.

Savjeti iz prve ruke za mame koje imaju bebu i jasličko dijete

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako ćete uskoro postati ili ste nedavno postali roditelj drugog djeteta, a pritom već imate maleno dijete kod kuće, zapamtite - postat će lakše...za sve! Svi se trebamo prilagoditi, vi kao roditelji dvoje djece i vaše starije dijete kao starija sestra ili brat. Donosimo savjete iz prve ruke

Postoji puno prednosti kada imate djecu s malenom dobnom razlikom. Jedna od njih je da, kako rastu, provode sate i sate igrajući se zajedno. No, u onim prvim danima kada tek stignete s vašom drugom bebom iz bolnice, dvoje malene djece mogu se činiti kao poprilično zahtjevan posao.

Možda te zanima... 14 stvari koje znaju mame djece s malom dobnom razlikom Roditelji

Većina mama priznaje osjećaj krivnje i neadekvatnosti u prvim tjednima, ali kako vrijeme prolazi, stvari polako sjedaju na svoje mjesto i cijela obitelj ubrzo se prilagodi novom članu obitelji i novo uspostavljenoj rutini.

Pročitajte neke od savjeta anonimnih mama za jednostavniju prilagodbu: 

1. Budite nježni prema sebi jer je ovo jako teško vrijeme posebno zbog osjećaja krivnje jer ne provodite više onoliko vremena sa svojim prvim djetetom kao prije. No, s vremenom se sve vraća na staro i uskoro ćete imati dvoje mališana koji obožavaju provoditi vrijeme jedno s drugime, a i vi zajedno s njima.

2. Provela sam puno vremena s mojim starijim djetetom dok sam dojila svoje mlađe dijete. Kada bi beba spavala, i ja sam spavala ili sam čistila ili obavljala neke obaveze, no dojenje i hranjenje bebe iskoristila sam za zbližavanje sa starijim djetetom, pričala mu priče ili mu čitala knjige.

Darija Samardžija Čagalj Možda te zanima... 'Ponovno sam zatrudnjela kad mi je sin imao pet mjeseci' Roditelji

3. Pokušajte iskoristiti svaki slobodan trenutak za provođenje vremena sa starijim djetetom. Moja 19-mjesečna kćer i ja tako smo igrale razne igre dok bi beba spavala ili dok bih dojila - ona bi mi lakirala nokte ili bi puhale balone i igrale se s njima.

4. Još uvijek ponekad pomislim kako bi mi život bio lakši kad bih imala samo jedno maleno dijete, ali onda vidim svoju bebu i kako ju njezin stariji brat obožava i kako se voli igrati s njom i odmah mi je toplo oko srca kad vidim kako se skupa zabavljaju i kako se satima igraju skupa pritom uopće ne pitajući za mene.

mama, dvoje djece, beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

5. Uhvatit ćete stari ritam i imati dovoljno vremena i za jedno i za drugo dijete, ali i za sebe...samo si dajte vremena.

6. Uključila sam stariju kćer u pripreme za dolazak nove bebe i naučila ju sve o tome što znači biti starija seka. Zbog toga se je osjećala posebno i potrebno: više nije bila mala beba, već starija sestra s novim odgovornostima. Donosila mi je pelene i dodavala mi vlažne maramice. Pomagala mi je oko bebe kad god je to mogla i na taj način smo provodile skupa vrijeme, a uz to sam joj uvelike olakšala prilagodbu na novog člana obitelji. 

novorođenče dijete drži Možda te zanima... Uključite starije dijete u pripreme za dolazak bebe Vrtić

7. Nisam baš imala uspjeha u provođenje vremena sa starijim sinom dok sam hranila bebu. Vjerojatno sam imala sreće što je bio poprilično samostalan i volio se igrati sam sa sobom, ali jedna stvar u kojoj sam uspjela bila je tzv. 'zajednički objed'. Kad god bi hranila bebu, pripremila bih i starijem sinu hranu ili neke grickalice kako se ne bi osjećao isključenim i tada bi svi zajedno uživali u hrani. 

8. Otkrila sam da uživa pomažući mi pa sam napravila posebnu kutiju u kojoj su bile stvari s kojima mi može pomoći. Dopustila sam joj da bira odjeću za mlađeg brata, a kada je imao par tjedana, počela sam ih zajedno kupati što je ona obožavala. 

9. Pokrenuli smo nove rutine, stvari koje sam mogla raditi sa svojim starijim djetetom dok je beba spavala. Bilo da se radilo o pečenju kolačića ili gledanju filma uz kokice, uvijek smo imali naše zajedničko vrijeme dok je mlađe dijete spavalo. 

Možda te zanima... 10 stvari koje bih voljela da sam znala dok su mi djeca bila mala Roditelji

10. Shvatila sam da trebam biti više organizirana nego što sam to bila prije. Najteži dio za mene bio je raditi neke stvari za mog starijeg sina dok je njegova mlađa seka vrištala iz nekog drugog razloga. Sjećam se da sam ga tako jednog dana vodila u vrtić, beba je plakala, ja sam se trebala odjenuti, a on nije slušao ništa što sam mu govorila. Moj tata je u tom trenutku ušao u kuću i čim je otvorio vrata - briznula sam u plač. Uzeo je sina i odveo ga u vrtić umjesto mene, a tad sam se sama sa sobom dogovorila da moram biti bolja u organizaciji.

11. Najveći izazov bio je zadržati rutinu starijeg djeteta jednakom kao i prije i mislim da je u tome ležao naš uspjeh. Potrudili smo se kako bi se osjećao sigurnim da je njegov život ostao uglavnom isti i zbog toga je sve bilo lakše

Možda te zanima... 5 stvari koje treba uzeti u obzir prije planiranja drugog djeteta Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.