Roditelji Sretna mama 15. svibnja 2013.

S drugim djetetom sve je lakše

Ela Breski obitelj
Foto: Slavko Miđor/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mlada mama Ela Breski podijelila je s nama iskustva s poroda svoje dvoje djece, šestogodišnjeg Dominika i osmomjesečne Vanese te svoja uvjerenja o odgoju

Dvadesetpetogodišnja Ela Breski prije osam mjeseci drugi put je postala mama, kada je rodila kćerkicu Vanesu koja već ima šest godina starijeg brata Dominika. "Kad sam saznala da sam trudna s drugim djetetom bila sam vesela i ležerna, manje nervozna nego prvi put. Tada mi je to ipak bilo potpuno novo iskustvo", kaže Ela Breski i dodaje da joj nijedna trudnoća nije bila teška, a obje su prošle bez mučnina i povraćanja.

Prvo dijete je tada devetnaestogodišnja Ela rodila carskim rezom, a liječnici su joj prognozirali da će i drugi put ići na carski rez, ali ipak su se na kraju odlučili na prirodni porod.

Razlika između carskog reza i prirodnog poroda

"Prirodni porod prošao je dobro, sve je bilo lijepo, a trudnoću sam malo prenijela. Naime, Vanesu sam rodila u 41. tjednu. Mislila sam da ću možda opet ići na carski rez pa sam bila malo skeptična u vezi prirodnog poroda. Suprug je bio sa mnom i cijelo vrijeme mi je pričao. Bilo mi je puno lakše što sam imala nekoga uz sebe i što kroz to nisam morala prolaziti sama, kao kod carskog reza", ispričala je Ela.

Tvrdi da je njezin prag boli prilično visok pa joj prirodni porod nije predstavljao veliku muku, osim epiziotomije koja joj je bila prilično bolna.

"Nakon carskog reza jako su me boljela leđa, a injekcije koje sam dobila bile su mi najgore iskustvo. Nisam smjela, ali pila sam vodu pa sam povraćala, a nakon što sam dobila injekcije 12 sati ništa nisam osjećala", prepričava mlada mama svoje iskustvo s prvim porodom.

Bratska ljubomora

Nakon povratka iz rodilišta primijetila je da je stariji Dominik malo ljubomoran na sestricu, ali pokušava i njemu posvetiti dovoljno pažnje. Igra se s njim, vodi ga u park u kojem on obožava trčati, igrati nogomet i baviti se fizičkim aktivnostima. Šestogodišnji Dominik posebno voli plivati i roniti.

Iako fizički sličnija tati, suprug smatra da je osmomjesečna Vanesa smirenijeg karaktera na mamu. "Ona se s tri igračke može igrati cijeli dan, dok ih sin ima dvjesto i nije mu dosta", priča Ela i dodaje kako ona i suprug ne žele razmaziti djecu, a najviše poklona i igračaka kupuju im bake.

'Ne želimo proturječiti jedno drugome pred djecom'

Ela smatra da je roditeljstvo nije puno promijenilo, s čime se slaže i njezin suprug, osim što ima manje vremena za sebe. "Najvažnije mi je da svoju djecu naučim pravim vrijednostima, da znaju što je dobro, a što loše i da svaki postupak ima svoje posljedice. To sam znala već i prije nego što sam imala djecu", kaže Ela, po zanimanju komercijalist.

Iako ponekad različitih mišljenja, ona i suprug nastoje se slagati u vezi odluka koje se tiču djece jer si ne žele proturječiti pred djecom kako ih ne bi zbunili.

Što se tiče odgoja djece, Ela kaže da joj je njezina mama puno pomogla s prvim djetetom, no ipak ne želi previše slušati savjete drugih. "Ne želim čitati svakakve savjete i napravim onako kako sama mislim da je najbolje", kaže.

Najteže joj je bilo kad je Dominik s dvije godine i temperaturom od 41 stupnja završio u bolnici na tri dana, i kad je Vanesa šest dana bila u bolnici zbog bronhitisa.

"Kad je krenuo u vrtić s tri godine, Dominik je izvadio treću mandulu, a nedavno je izvadio i ostale dvije jer nije mogao pravilno izgovarati neke riječi, a ponekad mu je bilo teško i jesti", priča Ela.

Priprema za školu

Šestogodišnji Dominik sljedeće jeseni kreće u školu i to najviše zabrinjava mamu Elu koja ga već priprema za školu. "Zabrinuta sam kakav će biti u školi, učim ga slova, ali bojim se kako će naučiti čitati, pisati, računati i sve ostalo jer si to trenutno ne mogu zamisliti", govori Ela.

"U jaslice je krenuo s godinu dana, a na vrtić se jako brzo prilagodio. Kod nas uvijek ima puno ljudi u kući, s njim su uvijek bili i baka, djed, teta, on je bio naviknut na druge ljude. Kad smo ga vodili na prilagodbu u vrtić, čim smo otišli, on se zaigrao i njemu je sve to bilo normalno", priča Ela i dodaje kako će zbog njihovih poslova, vjerojatno i Vanesa ići u jaslice kad navrši godinu dana.     

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.