Trudnoća Planiranje trudnoće 29. rujna 2017.

Ne koristimo kontracepciju već 5 godina, a nisam zatrudnjela

par
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dr. med. Petra Podobnik Brlečić objašnjava čitateljici kako je 'prekinuti snošaj' pouzdana vrsta kontracepcije te da dodatne pretrage treba raditi tek nakon određenog vremena nezaštićenih odnosa

Imam 26 godina, a u vezi sam već pet godina. Dečko i ja imamo redovite spolne odnose i od samog početka ne koristimo nikakvu zaštitu te ne pazimo na plodne dane, ali pazimo da prilikom odnosa nikad ne ejakulira u mene. U pet godina smo koristili kontracepcijske pilule samo dva mjeseca. U međuvremenu sam se razboljela na štitnjaču (hipotireoza, Hashimoto) i kada sam dobila Letrox (75 mg dnevno), prestala sam koristiti kontracepciju jer sam čula da ih nije dobro kombinirati, a i nisam se dobro osjećala. Od kako sam dobila Letrox štitnjača je pod kontrolom, osjećam se dobro, ciklusi su mi oduvijek uredni. Oboje smo sportski tipovi i pravilno se hranimo i oboje jako želimo djecu. U zadnje vrijeme smo se kroz razgovor s prijateljima koji već imaju djecu, pomalo i zabrinuli što nam se do sada već nije "omaklo". S obzirom na sve navedeno, smatrate li da imamo razloga za zabrinutost oko problema s plodnosti? Biste li mi savjetovali da prilikom sljedećeg posjeta ginekologu zatražim određene pretrage i ako da, koje, tj. kakva je procedura u ovakvim "slučajevima"?

Možda te zanima... Je li moguće zatrudnjeti od predejakulata? Trudnoća

Kao što možete primijetiti, u vašem slučaju je očito 'prekinuti snošaj' bio pouzdana vrsta kontracepcije. Mislim da nemate razloga za zabrinutost jer je obrada neplodnosti potrebna tek kad nakon godinu dana potpuno nezaštićenih odnosa (i ejakuliranja u rodnicu) ne dolazi do trudnoće. Mogu vam savjetovati da kontrolirate hormone štitnjače jer se prilikom planiranja trudnoće treba održavati vrijednost TSH ispod 2,5 tako da prema tome treba podesiti vašu terapiju.

Mladi ste i trudite se živjeti zdravo, opustite se. Ukoliko ne dođe do trudnoće nakon određenog vremena nezaštićenih odnosa ima smisla da vi i partner napravite dodatne pretrage. Zasad zaista mislim da još nije potrebno.

seks Možda te zanima... Sve popularnije prirodne metode kontracepcije Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.