Beba 15. svibnja 2024.

Intima nakon poroda: Seks ne mora doći odmah, a (novi) odnos se gradi korak po korak

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada se beba rodi, rađaju se i roditelji. Važno zadržati misao „Meni je ovo sve novo“, te dati sebi i partneru vremena, strpljenja i podršku u novoj ulozi. Za portal missMAMA pišu doule Hrvatske udruge doula.

Kad na svijet i u svoju novu obitelj dođe beba, sve se mijenja. Nije to klišej, nego stvarna činjenica. Na neke stvari smo spremni, a na neke se ne možemo pripremiti. Jedna od stvari koje se mijenjaju je sasvim novi pogled na intimu nove majke i oca. 

Možda te zanima... Ako znaš da nećeš imati dovoljno podrške kad rodiš, ove stvari moraš imati na umu Beba

Sve što je prije bilo, sada više ne postoji. Niti ista žena – jer ona je sada majka, niti isti muškarac – jer on je sada otac, niti ista dinamika odnosa između njih. Razdoblje postpartuma jest razdoblje tuge nad osobom koja više nismo, ali i uzbuđenje zbog upoznavanja nove osobe kakvom upravo postajemo. To je proces kojemu treba vremena. Razdoblje u kojemu svatko mora pronaći svoje novo mjesto u novoj dinamici obitelji.

Teško je pronaći trenutke za intimu kada uvijek ima nekog posla. Istovremeno se borimo s nedostatkom sna – koji utječe na funkcioniranje cijeloga tijela, neprestanom brigom za bebom, kućanskim poslovima, upoznavanjem nove verzije sebe i partnera, pitanjem kakav roditelj želim biti... Pa tko će još i misliti na seks?! No, ne treba krenuti od njega.

Izgradnja novog odnosa

Odnos između nove majke i oca treba iznova izgraditi, malim koracima.

1. Izmjenjujte nježnosti, uputite jedno drugom lijepu riječ.

2. Pomoć i zahvalnost

Tate, pomognite partnerici. Ono što možete napraviti je obavljanje nekog posla umjesto nje. Koliko god taj posao bio mali, dat će partnerici do znanja da vam je stalo – može to biti pražnjenje perilice posuđa, pranje rublja, usisavanje... I to neka bude samoinicijativno.

S druge strane, mame - pokažite zahvalnost.

3. Razgovarajte!

Ovo je vrlo važno. Razgovarajte! O svemu – small talk, odnosno čavrljanje, šalite se, pričajte o svojim osjećajima i potrebama, ali i teškim temama. Nemojte čekati pravi trenutak, jer on nikada neće doći. Ako vam dijete prekine razgovor, a hoće, prvom prilikom ga nastavite. Nemojte ga ostaviti nedovršenog.

4. Imenujte konkretno što vam treba

Nemojte čekati da vam partner/ica pročita misli, jer neće. Budite iskreni jedni prema drugima, puni strpljenja i podrške. Želja za seksom doći će sama od sebe kada osnovni uvjeti budu zadovoljeni.

Važno je biti pripremljen na jednu stvar: sam seks se može razlikovati od onoga na što ste naviknuli – jer vi više niste isti. Istražujte. Predajte se osjećajima. Neka vas vode. Ali bol nikada nemojte trpjeti. To nikada nije 'normalno' – stoga pri boli potražite pomoć. Pronađite uzrok boli i riješite ga (fizička bol -> ginekolog, stručnjak za zdjelično dno, suhoća/lutanje misli -> razgovor). Također postoji opcija da pozovete postpartum doulu u pomoć.

I - samo polako. Svaki (novi) početak nosi svoje izazove!

Možda te zanima... Tko manje spava i još 5 tipičnih svađa novopečenih roditelja Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.