Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 16. lipnja 2017.

Roditeljsko korištenje mobitela utječe na ponašanje djece?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje otkrilo je da roditelji, koji previše vremena provode na svojim pametnim telefonima, mogu nesvjesno stvoriti probleme u ponašanju kod djece, ali problemi u ponašanju djeteta utječu na to da roditelji posežu za mobitelima

Nedavno istraživanje otkrilo je da su problemi u ponašanju djece, kao što su preosjetljivost, česti izljevi bijesa, hiperaktivnost i često 'cviljenje' i jadanje, povezani s roditeljima koji prekidaju obiteljsko vrijeme upotrebljavajući pametne telefone ili tablete. 

"U istraživanju smo kontrolirali različite čimbenike, kao što su roditeljski stres, depresija, kvaliteta odgoja i korištenje tehnologije kod djece", rekao je autor istraživanja Brandon McDaniel. "Rezultati nam govore da ovdje postoji nešto značajno i da postoji veza između korištenja tehnologije kod roditelja i ponašanja kod djece, iako su podaci transverzalni."

Ovo istraživanje trebalo bi se promatrati kao zanimljiv doprinos sve većem broju dokaza da povećano korištenje tehnologije i mobilnih uređaja može utjecati na odnose roditelja i djeteta. Prethodna istraživanja pokazala su da se djeca čiji roditelji više koriste mobilne uređaje nerijetko mogu osjećati zanemarenom, posebno ako to rade za vrijeme jela, razgovora, gledanja televizije i igranja.

tata sin mobitel Možda te zanima... Dok su roditelji na mobitelu, djeca se osjećaju nebitno Roditelji

Za potrebe ovog istraživanja, istraživači su promatrali 170 obitelji i njihovo korištenje pametnih telefona, tableta, prijenosnih računala i druge tehnologije i promatrali jesu li takvi uređaji korišteni za vrijeme obiteljskog vremena. Primjerice, jesu li roditelji provjeravali svoje mobitele tijekom obroka ili tijekom igre s djetetom.

obitelj, mobiteli, obrok | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ukupno gledano, više od polovice roditelja tri ili više puta dnevno prekinulo je obiteljsko vrijeme korištenjem mobilnih uređaja, a samo 11 posto nije koristilo tehnologiju tijekom vremena provedenog s djecom.

eksperiment fb Možda te zanima... Mamin eksperiment pokazuje zašto roditelji trebaju maknuti mobitele Roditelji

 

Majke više koriste tehnologiju nego očevi

Kada je istraživački tim kontrolirao roditeljski stres, simptome nervoze, depresije, dohodak i kvalitetu odgoja, primijetili su snažnu povezanost korištenja tehnologija i ponašanja kod djece, ali samo kad se radilo o majkama. Zanimljivo, pokazano je da je korištenje tehnologije kod majki bilo učestalije nego kod očeva. Ipak, budući da istraživanje odražava korelaciju, a ne uzročnost, moguće je i obrnuto zaključenje - na ove rezultate se može gledati i na način da djeca s problemima u ponašanju izazivaju stres kod svojih roditelja da se te odrasle osobe najčešće 'povlače' u svoje mobilne uređaje i koriste ih kao bijeg od svakodnevice, odnosno stresa. 

dječaci školarci Možda te zanima... Zašto moja djeca nemaju mobitel Roditelji

Naravno, potrebno je više istraživanja ovog tipa da bi se nešto moglo tvrditi sa sigurnošću. No, u međuvremenu, autor istraživanja Brandon McDaniel, koji je i sam roditelj, rekao je da ga je ovo istraživanje nadahnulo da isključi svoj mobilni uređaj dok provodi vrijeme s djecom. "Želim da moja djeca znaju da su mi najvažniji, pa se trudim isključiti mobitel ili drugi uređaj kad god uđu u sobu", kaže on. "Tako znaju da imaju moju potpunu pozornost i svjesnu prisutnost."

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.