Beba Dojenje 25. veljače 2021.

Slavna pjevačica nakon poroda: "Da, to je kupus na mojim grudima, bol je neopisiva!"

Foto: Instagram / Paloma Faith
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Slavna kantautorica Paloma Faith je posegla za tradicionalnim metodama liječenja boli zbog akutne upale dojke...

Paloma Faith, engleska kantautorica, koju na Instagramu prati nešto više od 600 000 ljudi, podijelila je neobičnu fotografiju svojih grudi prekrivenih listovima kupusa. Ispod objave objasnila je da joj je neposredno nakon poroda dijagnosticirana akutna upala dojki te je priznala kako se bori s ogromnom količinom boli.

"Dnevnik nakon porođaja, 3. dan i moje mlijeko dolazi ..... Dijagnosticirana mi je akutna upala dojki. To znači da imam previše mlijeka, a dijete nije dovoljno veliko ili jako da bi moglo povući mlijeko. Bolno je i dojke su mi tvrde kao kamen. Pokušavam s masažom tijekom hranjenja, no toliko boli, poput duboke masaže tkiva, i ne pomaže puno. Vrući tuševi, masaža, pomoć rukama ,a jadna beba je stvarno iscrpljena zbog napornog posla koji treba obaviti da izvuče mlijeko iz svih mojih natečenih i začepljenih kanala. Ipak, rečeno mi da bi se upala s vremenom trebala smiriti. Nadam se da neću prije toga završiti na hitnoj! Ovo je stvarno novi level boli! Majčinstvo nije zezancija!"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paloma Faith (@palomafaith)

Paloma je svoje drugo dijete rodilo prije nekoliko dana, a radosnu je vijest podijelila sa svojim pratiteljima na Instagramu. Malena djevojčica koju je rodila carskim rezom njezina je druga kći koju je dobila s partnerom, umjetnikom Leymanom Lahcineom. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paloma Faith (@palomafaith)

 

Alternativna metoda liječenja

Kantautorica je posegla za tradicionalnim metodama liječenja boli zbog akutne upale dojke. Iako, možda zvuči kao bapska priča, mnoga su znanstvena istraživanja pokazala da stavljanje zelenog lišća kupusa na grudi pomaže kod nabreklih, prenapunjenih grudi. Naime, nakon poroda, uslijed povećanog stvaranja mlijeka nastaje početna punoća dojke. Ako se doji na zahtjev djeteta i bez ograničenog trajanja podoja, osjećaj punoće nestaje. Međutim, ako su podoji neredoviti i ako se dojka ne prazni dolazi do začepljenja mliječnog kanalića. Dojka je otečena i bolna, a koža napeta, sjajna i topla. Često se mogu napipati  kvržice ispod kože, najčešće na jednoj dojci. Zastojna dojka najčešće je znak da dijete nije dovoljno često hranjeno i da su podoji bili prekratki i neučinkoviti.  Javlja se obično 3-6 dana nakon poroda.   

Kako koristiti listove kupusa?

Za obloge se koristi svježe unutarnje listovi glavice zelenog kupusa (crveni kupus će isto djelovati, ali može zaprljati tvoju kožu dok se zagrijava). Mogu se koristiti ohlađeni ili sobne temperature, što god je majci ugodnije. Ukloni tvrde vanjske listove, a zatim oguli dva unutarnja lista kupusa - oni bi trebali biti u obliku čašice.

Operi lišće i osuši ga. Listovima se prvo odstrani tvrda srednja žila i izreže rupa za bradavicu, zatim ih se ovije oko grudi i pričvrsti grudnjakom. Drži lišće oko 20 minuta ili dok ne postane toplo. Možda će ti curiti mlijeko kako dojke postaju mekše - to je potpuno normalno. Ponovi 2-3 puta dnevno koristeći svježe lišće svaki put. Listove kupusa ne smiješ koristiti duže od ukupno 8 sati, što je i otprilike vrijeme u kojem dolazi do smanjenja prepunjenosti i osjećaja olakšanja.

Čim se otok smanji i prepunjenost popusti, treba prestati s oblozima. Nabrekle, prenapunjene dojke su neugodne, ali to bi trebalo proći kroz nekoliko dana. Tada će se uspostaviti ravnoteža između ponude i potražnje. Iako se ovo najčešće događa u prvi danima dojenje, može se dogoditi u bilo kojem trenutku. Zato posebno pazi na svoje grudi kada dolazi do promjena u načinu bebine prehrane i kada si odlučila prestati s dojenjem. 

Možda te zanima... Listovi kupusa za upaljene i bolne grudi: Istina ili mit? Beba
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MalaMare222

    Prilično sam sigurna da ovo u njenom grudnjaku nije kupus nego kelj... Kupus izvlači upalu, ne samo grudi nego i inače - dobro ga je stavljati na upaljena mjesta. E sad, djeluje li kelj isto tako - nikad čula i nisam baš sigurna. No dobro...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.