Beba Dojenje 11. travnja 2022.

Upala grudi kod dojenja: Savjeti stručnjaka za prevenciju i liječenje mastitisa

mastitis
Foto: Shutterstock ;Mastitis, bolne ispucale bradavice: Savjeti stručnjaka kako ih ublažiti
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na početku dojenja mogu se javiti neki problemi, od kašnjenja mlijeka, ispucalih i bolnih bradavica, tvrdih i bolnih dojki, mastitisa, prejakog refleksa otpuštanja mlijeka, dojenja 24 sata dnevno zbog čega mame mogu posumnjati i da nemaju dovoljno mlijeka, ili da im mlijeko nije dovoljno kvalitetno

Majčino mlijeko neupitno je najbolja hrana za dojenče, a kod dojenja jako je važna podrška okoline. Iako ima dobre namjere, obitelj zna vršiti pritisak na majku, misleći kako je dijete gladno sugerirajući i prestanak dojenja. Obitelj najbolje može pomoći tako da prepusti majci odluku oko dojenja i podrži tu odluku, jer u ovoj situaciji majci ne treba dodatan stres i pritisak. 

Iako je dojenje nešto sasvim prirodno, a majčine dojke pripremaju se za ovu važnu zadaću već u trudnoći, na početku se mogu javiti neki problemi i poteškoće s dojenjem, od kašnjenja mlijeka, ispucalih i bolnih bradavica, tvrdih i bolnih dojki, prejakog refleksa otpuštanja mlijeka, dojenja 24 sata dnevno (tada se javljaju skokovi u razvoju, zbog čega majke mogu posumnjati i da nemaju dovoljno mlijeka, da im mlijeko nije dovoljno kvalitetno pa i odustati od dojenja).

Donosimo nekoliko čestih problema te savjete stručnjaka kako ih olakšati, od položaja dojenja do opreme koja može pomoći dojilji.

Što je mastitis?

Tri do šest dana nakon poroda može se pojaviti začepljenje mliječnih kanalića i mastitis, upala dojke s visokom temperaturom. Do toga dolazi ako su podoji neredoviti i ako se dojka ne prazni. Dojka je otečena i bolna, a koža napeta, sjajna i topla. Često se mogu napipati  kvržice ispod kože, najčešće na jednoj dojci.

"Upala mliječne žlijezde ili mliječnog kanala, može biti izuzetno neugodan, a majka se loše osjeća, ima temperaturu i tresavicu i majka se brine smije li dijete jesti takvu dojku. Lijek protiv mastitisa je što češće dojenje, između dojenja hladni oblog, za vrijeme dojenja topli oblog, masaža, a može se uzeti neki analgetik. Sve što traje dulje od tri dana treba potražiti pomoć liječnika", kaže Maja Rečić, primalja, bac.med.techn., IBCLC i članica Hrvatske udruge savjetnica za dojenje.

Simptomi koji prate mastitis su: 

  • otečena dojka (dio ili cijela)
  • toplina dojke 
  • osjetljivost dojke na dodir
  • crvenilo
  • povišena tjelesna temperatura 
  • bol ili osjećaj pečenja prilikom dojenja
  • opće loše stanje ( umor, bolovi cijelog tijela po cijelom tijelu kao kod gripe, glavobolja, mučnina i povraćanje)
  • iscjedak iz bradavice ( može biti bijele boje ili sadržavati tragove krvi)

Pravilan položaj preduvjet je za uspješno hranjenje

"Potrebno je provjeriti položaj djeteta na dojci. Podoji neka budu češći, potrebno je staviti  dijete na prsa svaki put kad ono poželi i koliko dugo želi. Prije hranjenja poželjno je staviti topli vlažni oblog, istuširati se i lagano masirati dojku. Između podoja stavite hladne obloge, to će smanjiti otečenost i bol. Potrebno je izdajati se, ručno ili uz pomoć pumpice i hraniti dijete na žličicu ili čašu", savjetuje Nevia Župan, bacc.med.techn.

U knjizi 'Moja trudnoća', koju su napisale hrvatske primalje, savjetuje se kod ovih problema mijenjati položaje tako da je bebina brada okrenuta prema mjestu začepljenja jer tako bolje isprazni taj dio. Prikladan je i položaj u kojem bebu postavite na dekicu na pod, a vi ste četveronoške nagnuti nad nju, jer tako gravitacija pomaže pri pražnjenju kanalića, a možete se okrenuti u bilo kojem smjeru, bebinom bradom prema mjestu začepljenja.  

Možda te zanima... Majčino mlijeko može curiti mjesecima i godinama nakon prestanka dojenja Beba

Bolne i ispucale bradavice

Promjene i ranice na bradavici, takozvane ragade, najčešće su uzrokovane nepravilnim položajem djeteta za vrijeme dojenja, kada dijete ne uhvati ustima pravilno bradavicu. Ako majka primjeti da dijete nije dobro zahvatilo bradavicu i da joj to stvara nelagodu, slobodno ga pomakne i stavi ponovno. 

Kod oštećenja bradavica savjetuje se mijenjati položaje tako da bebine desni ne pritišću mjesto oštećenja te oprezno skidati dijete s dojke tako da se prvo umetne prst u djetetov usni kut kako bi dijete otpustilo dojku. Ako su bolovi vrlo jaki, može se prije početka dojenja bradavicu natrljati kockicom leda ili kapljicom majčinog mlijeka.

"Liječi se tako da se bradavica i njezina okolina osuše, a zatim se premažu majčinim mlijekom koje njeguje bradavicu i ima antibakterijsko djelovanje. Potrebno je naglasiti da dojilja treba nositi i adekvatne grudnjake, a za pranje dojki koristiti čistu vodu bez sapuna", savjetuje Marta Lajtman Križaić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije.

Otpuštanje previše mlijeka

Mnoge mame koje doje ne gledaju na previše mlijeka kao na problem iako u stvarnosti može predstavljati neugodnost i za mame i za bebe, a u rijetkim situacijama - može biti i opasno jer se beba može zagrcnuti.

Kod prejakog refleksa otpuštanja mlijeka primalje preporučuju dojenje u sjedećem položaju u kojem ste malo nagnuti unazad, tako da mlijeko ne curi prema dolje bebi u usta; ili pak ležeći položaj, tako da legnete na leđa, a beba je na vama i odozgo sisa (kod jakog mlaza). Nastojte da vremenski razmaci između hranjenja ne budu predugački, a kada to nije moguće, možete se izdajati. Da biste izbjegli neugodne situacije s mokrim mrljama od mlijeka na odjeći, u grudnjak umetnite jastučiće za upijanje (i svakako ih redovito mijenjajte) i nosite odjeću na kojoj se mrlje neće primjećivati.

Možda te zanima... Ako se dojenje bliži kraju, možda će ti dobro doći ovi savjeti Beba

Skokovi u razvoju

Dijete raste u skokovima i tako mu se povećavaju potrebe za hranom. To je nagli napredak u razvoju koji se otprilike događa periodično 3. tjedan po rođenju, 6. tjedan, 3. mjesec, 6. mjesec. Možete ga prepoznati po dječjoj odjeći koju kupujete. Veličine su posložene baš tim redoslijedom. Od 0-1, 1-3, 3-6, 6-9, 9-12, 12-18 mjeseci itd…

"Kada nastupi razdoblje koje ćete prepoznati kao skok u razvoju; tada će dijete stalno tražiti dojku, i po danu i po noći, a vi ćete zbog naizgled prazne dojke misliti kako nemate dovoljno mlijeka. Prije svega iako se dojke mogu činiti praznima znajte kako je stvaranje mlijeka kontinuirani proces i dok god postoji poticaj, stvarati će se i mlijeko. Period učestalog traženja dojke trajat će onoliko koliko tijelu majke treba da shvati kako njeno dijete treba veću zalihu mlijeka nego do sada (obično 1-3 dana i noći).

Što je majka upornija i stavlja dijete na svaki zahtjev na prsa, to je i šansa da će ovaj proces kraće trajati. Neke majke niti ne primijete skokove! Nakon što se naše tijelo prilagodi novim potrebama djeteta, rezerva mlijeka i produkcija mlijeka biti će dostatne za dijete do novog skoka u rastu i razvoju", objašnjava Maja Rečić, primalja i IBCLC savjetnica za dojenje. Također, iako majke ne vole čuti dijete da plače jer smatraju da beba negoduje, ali nasuprot. Dječji plač izuzetno povoljno djeluje na razinu naših hormona i potiče bolju proizvodnju mlijeka kod majke. 

Nakon što se naše tijelo prilagodi novim potrebama djeteta, rezerva mlijeka i produkcija mlijeka biti će dovoljne za dijete do novog skoka u rastu i razvoju.

Oprema koja će ti olakšati dojenje

Ako svoju bebu isključivo dojiš, neće ti trebati brojna oprema koju bi trebala nabaviti za hranjenje bočicom, ali postoje proizvodi koji ti mogu olakšati dojenje.

Grudnjak za dojilje - nabavi udobni mekani, pamučni grudnjak koji ima košarice na otkopčavanje, i to nekoliko komada. Takav praktičan grudnjak prilagođen dojiljama znatno će ti olakšati hranjenje, a zbog svoje udobnosti savršen je za bolne i osjetljive grudi. Grudnjaci za dojenje najčešće imaju i široke naramenice koje lakše pridržavaju prsa puna mlijeka.

Jastučići za dojenje - kako bi spriječila curenje mlijeka na grudnjak i odjeću, morat ćeš nositi upijajuće jastučiće za dojenje. Na tržištu postoje jednokratni, ali i višekratni pamučni koji možeš prati i koristiti duže vrijeme. 

Silikonski leptirići - kod oštećenih ili uvučenih bradavica, ali i u situacijama kada su grudi prepune mlijeka pa ih beba ne može obuhvatiti, mogu pomoći silikonski leptirići za bradavice. Na tržištu se mogu kupiti šeširići više različitih proizvođača, a mogu se nabaviti i u više veličina.

Izdajalica - u prvim danima nakon poroda, kada beba zapravo jako malo jede, a mlijeko dolazi u sve većim količinama, izdajanjem možete spriječiti upale. Isto tako, uz pomoć izdajalice možeš i "navući" mlijeko ako je beba preslaba da sama potakne stvaranje mlijeka. Izdajalica (ručna i električna) može koristiti i ako se želiš izdojiti pa bebu nahraniti uz pomoć bočice. 

Jastuk za dojenje - korisno pomagalo kod dojenja jer bebu možeš lakše namjestiti u položaj za hranjenje, a i sebi dojenje učiniti udobnijim. Uz pomoć jastuka bebu možeš podići u visinu bradavice, a i tebi će biti lakše držati glavicu. Jastuk za dojenje koristan je i u trudnoći za spavanje na boku, a i kasnije kao zaštita bebi u krevetiću te oslonac dok uči sjediti.

Možda te zanima... Savjeti za mame: Koje namirnice konzumirati kada dojiš Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.