Beba Dojenje 26. lipnja 2022.

Listovi kupusa za upaljene i bolne grudi: Istina ili mit?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Možda zvuči kao bapska priča, ali mnoga su znanstvena istraživanja pokazale da stavljanje zelenog lišća kupusa na grudi pomaže kod nabreklih, prenapunjenih grudi. To djeluje tako dobro, da postoje upute za upotrebu kupusa kako bi izbjegla smanjivanje zaliha mlijeka

Nakon poroda, uslijed povećanog stvaranja mlijeka nastaje početna punoća dojke. Ako se doji na zahtjev djeteta i bez ograničenog trajanja podoja, osjećaj punoće nestaje. Međutim, ako su podoji neredoviti i ako se dojka ne prazni dolazi do začepljenja mliječnog kanalića. Dojka je otečena i bolna, a koža napeta, sjajna i topla. Često se mogu napipati  kvržice ispod kože, najčešće na jednoj dojci. Zastojna dojka najčešće je znak da dijete nije dovoljno često hranjeno i da su podoji bili prekratki i neučinkoviti.  Javlja se obično 3-6 dana nakon poroda.  

Listovi kupusa: činjenica ili fikcija?

Možda zvuči kao bapska priča, ali mnoga su znanstvena istraživanja pokazala da stavljanje zelenog lišća kupusa na grudi pomaže kod nabreklih, prenapunjenih grudi. To djeluje tako dobro, da postoje upute za upotrebu kupusa kako bi izbjegla smanjivanje zaliha mlijeka. 

Možda te zanima... Savjetnica za dojenje: Problemi o kojima se rijetko govori Beba

Kako koristiti listove kupusa

Za obloge se koristi svježe unutarnje listovi glavice zelenog kupusa (crveni kupus će isto djelovati, ali može zaprljati tvoju kožu dok se zagrijava). Mogu se koristiti ohlađeni ili sobne temperature, što god je majci ugodnije.

  • Ukloni tvrde vanjske listove, a zatim oguli dva unutarnja lista kupusa - oni bi trebali biti u obliku čašice.
  • Operi lišće i osuši ih.
  • Listovima se prvo odstrani tvrda srednja žila i izreže rupa za bradavicu, zatim ih se ovije oko grudi i pričvrsti grudnjakom. 
  • Drži lišće oko 20 minuta ili dok ne postane toplo. Možda će ti curiti mlijeko kako dojke postaju mekše - to je potpuno normalno.
  • Ponovi 2-3 puta dnevno koristeći svježe lišće svaki put.
  • Listove kupusa ne smiješ koristiti duže od ukupno 8 sati, što je i otprilike vrijeme u kojem dolazi do smanjenja prepunjenosti iosjećaja olakšanja. Čim se otok smanji i prepunjenost popusti, treba prestati s oblozima.

I ovo će proći

Nabrekle, prenapunjene dojke su neugodne, ali to bi trebalo proći kroz nekoliko dana. Tada će se uspostaviti ravnoteža između ponude i potražnje. Iako se ovo najčešće događa u prvi danima dojenje, može se dogoditi u bilo kojem trenutku. Zato posebno pazi na svoje grudi kada dolazi do promjena u načinu bebine prehrane i kada si odlučila prestati s dojenjem.

Ako su tvoje grudi i dalje bolne, najbolje je potražiti savjet svog doktora.

mastitis Možda te zanima... Pet najčešćih problema s dojenjem Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.