Beba Dojenje 19. lipnja 2019.

Razbijamo pet najčešćih mitova o dojenju: Što je istina, a što laž

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sigurno si čula pregršt savjeta o tome što je mama dok doje dozvoljeno,a što zabranjeno. Saznaj što je od toga istina, a što mit.

Koliko god je dojenje prirodan proces, to ne znači da uvijek ide lagano. 

Ako dojiš bebu, sigurno si se naslušala nebrojeno puno savjeta o tome što je majkama dozvoljeno ili zabranjeno kako ne bi naškodile razvoju bebe. Otkrij što je od toga sve istina. 

MIT: Trebala bi prestati koristiti dezodorans

ISTINA: Kako navode liječnici, još uvijek nije pronađen konkretan dokaz o njihovoj štetnosti za novorođenče. Mnogi smatraju da je aluminij jedini sastojak dezodoransa koji bi mogao biti rizičan, ali je istina da se ta supstanca nalazi svuda oko nas – počevši od hrane do krema za tijelo. Međutim, trebalo bi obratiti pažnju na sam miris proizvoda koje koristiš, s obzirom da je bebama čulo mirisa izuzetno izoštreno. Zato nastoj odabrati onaj bez mirisa. 

Možda te zanima... Dojenje može smanjiti struk, kaže istraživanje Beba

MIT: Ne bi trebala koristiti lijekove protiv bolova

ISTINA: Nema potrebe za patnjom. Prema istraživanju koje je proveo Američki odjel za pedijatriju, generalno je u redu konzumirati lijekove protiv bolova, pod uvjetom da postoji osnovni nivo predostrožnosti – njihove supstance imaju potencijalnu mogućnost za smanjenje same produkcije majčinog mlijeka. U svakom slučaju, savjetovali bi ti da se prije konzumacije bilo koje vrste lijekova posavjetujete sa svojim liječnikom.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

MIT: Ne smiješ piti kavu

ISTINA: Mnogobrojne studije pokazale su da je pijenje kave tijekom dojenja sigurno, s obzirom na to da se putem majčinog mlijeka prenosi izuzetno nizak postotak onoga što se u organizam unosi. Međutim, trebala bi pripaziti da popiješ najviše 3 dnevno

MIT: Trebala bi smršaviti nakon što se beba rodi

ISTINA: Sam proces dojenja dnevno može istrošiti čak 500 kalorija iz tvojeg organizma. Čak i ako bi se željela vratiti u formu, potrudi se da svakodnevno uneseš oko 1800 kalorija kroz dobro izbalansirane obroke, a koji sadrže zdrave masti (avokado, orašasti plodovi, povrće, mahunarke... ). Liječnici preporučuju da je najbolje početi s dijetom 2 mjeseca nakon poroda, kako bi se protok mlijeka stabilizirao, kao i tvoje tijelo. 

Možda te zanima... 11 supernamirnica iz cijelog svijeta za mame koje doje Beba

MIT: Zabranjeno je konzumiranje alkohola

ISTINA: Možda će ti faliti malo alkoholnih napitaka nakon same trudnoće, ali i njihova mala količina mogla bi se prenijeti u majčino mlijeko. Na taj način, promijenio bi se i njegov okus što nikako ne bi doprinijelo razvoju bebe. Međutim, kako navode američka istraživanja, nikada se ne može sa sigurnošću znati da li se i koja količina alkohola prenosi zapravo tijekom dojenja, ali se savjetuje da se ne pribjegava potencijalnom riziku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.