Beba Dojenje 28. srpnja 2022.

Dojenje može smanjiti struk, kaže istraživanje

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mame koje su dojile više od šest mjeseci imale tanji struk - skoro 4 cm - u usporedbi sa strukom mama koje su prestale dojiti nakon 6 mjeseci ili čak i ranije. Mame koje su duže dojile imale su i manji opseg kukova

Dojenje je jedan od najizazovnijih aspekata kad si mama, ali ima svoje prednosti. Svi znamo da je majčino mlijeko tekuće zlato. Ima sve esencijalne hranjive tvari i antitijela, što ga čini bebinom obranom od virusa i bakterija koje uzrokuju bolesti.

Dojenje je dobro ne samo za bebe, nego i za majke! Jedna od neposrednih povlastica dojenja za mame koje su upravo rodile je da pomaže smanjiti maternicu na izvornu veličinu. Stoga ne čudi da to može imati trajni učinak na ženski struk.

Istraživači sa Sveučilišta u Pittsburghu i Državnog sveučilišta Michigan pogledali su gotovo 700 žena koje su sudjelovale u studiji "Ishodi trudnoće i zdravlje u zajednici". Oni su pratili majke sedam do 15 godina nakon što su rodile.

Možda te zanima... 11 načina na koje mame nesvjesno troše kalorije Roditelji

Rezultati, objavljeni u časopisu Journal of Women's Health, pokazali su da su mame koje su dojile više od šest mjeseci imale tanji struk - skoro 4 cm - u usporedbi sa strukom mama koje su prestale dojiti nakon 6 mjeseci ili čak i ranije. Mame koje su duže dojile imale su i manji opseg kukova. Istraživači su uzeli u obzir dob, rasu ili etničku pripadnost, komplikacije u trudnoći, socioekonomski status i faktore zdravog načina života.

Koliko kalorija potrošiš u jednom danu dojenjem?

Studija je također otkrila da su mame koje su dojile svoje bebe imale manji indeks tjelesne mase (BMI) i sistolički i dijastolički krvni tlak. Istraživači su sugerirali da su mam koje doje više svjesne zdravlja, jer vjeruju da ono što konzumiraju prenose na svoje dijete kroz majčino mlijeko.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Promjene na tijelu u trudnoći utječu na nakupljanje masnog tkiva u trbuhu, što može dovesti do kardiometaboličkih problema u kasnijem životu. 

"Postoje kratkoročne koristi za majku - kilogrami nakon trudnoće najviše brinu žene.  A postoje i dugoročne koristi za zdravlje majke", rekla je za New York Times autorica, Janet M. Catov, izvanredna profesorica opstetricije i ginekologije na Sveučilište u Pittsburghu. Međutim - sve mame moraju zapamtiti ovo - istraživanje ne jamči da ako dojite bebu punih šest mjeseci i duže, da ćete imati struk 60 cm. Postoje i drugi čimbenici za upravljanje tjelesnom težinom nakon poroda, od prehrane do vježbanja.

Možda te zanima... Pogled iznutra: Kako izgledaju majčine grudi pune mlijeka Beba

Iako svi znamo da se ne trebamo usredotočiti na opseg struka i bokova (iako svi moramo priznati da nam to privlači pozornost!), ono što vrijedi razmotriti je da dojenje može biti bitna preventivna mjera kod kardiovaskularnih i metaboličkih dugotrajnih zdravstvenih problema kod majki.

Nevjerojatne činjenice o dojenju i majčinom mlijeku

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.