Beba Dojenje 14. veljače 2019.

Tate mogu poboljšati dojenje s ovim malim, ali važnim stvarima

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad je riječ o dojenju, očevi se mogu osjećati malo zapostavljeno - jer ipak oni ne proizvode mlijeko!  Ako dojenje ne ide baš po planu, možda se osjećaju pomalo bespomoćno i ne znaju što napraviti

Iako očevi ne proizvode mlijeko, prema istraživanjima sa Sveučilišta Waikato na Novom Zelandu, oni apsolutno mogu utjecati na ishode dojenja, a sve se svodi na nešto vrlo jednostavno: operi odjeću, napravi večeru, počisti, skuhaj čaj ili kavu. 

Sretna mama znači i bolje šanse za uspjeh dojenja, tako da se stvarno sve svodi na to da je mama bez stresa i opuštena.

Foto: Je li ovo idealna podrška partnera mami nakon poroda?

Možda se to čini očiglednim, ali to je potvrdila studentica Sveučilišta Waikato, Angga Rahadian, u svom istraživanju koje se fokusiralo na poboljšanje stopa uspješnosti dojenja. Zainteresirana je za ulogu koju partner ima kada je riječ o uspjehu dojenja, te je utvrdila da su dva posebna područja podrške ključna: fizička i psihološka podrška. 

Možda te zanima... 10 koraka kako biti najbolji suprug kada se beba rodi Roditelji

Ključne su i fizička i psihološka podrška partnera

"Fizička potpora je poput masiranja žene kad se osjećaju umorno i kuhaju ili obavljaju kućanske poslove", rekla je Rahadian.

Psihološka podrška može biti partner koji se educira o dojenju, štiti mamu od negativnih komentara prijatelja ili obitelji, ili jednostavno pita bi li htjela šalicu čaja.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Imati ohrabrujućeg partnera može značiti razliku između ustrajnosti kada postoji 'borba' za dojenje ili odustajanje. Kada partner to prihvati i podupire mamu da provede što više vremena s djetetom, fokusirajući se na dojenje, onda će mama biti daleko opuštenija i proizvoditi više mlijeka. Tata možda nemaju toliko vremena, ali kad su kući, mogu napraviti veliku razliku radeći te stvari.

Možda te zanima... Kako je tata postao mama i što sve radi najbolje? Roditelji

"Imam dvije mlade kćeri i uspješno sam dojila zahvaljujući podršci svoga muža", kaže Angga, "ali neki moji prijatelji nisu imali sreće."

Angga je podrijetlom iz Jakarte u Indoneziji i svoje je istraživanje temeljila na indonezijskim obiteljima, no njezina nadređena dr. Polly Atatoa Carr kaže da su rezultati primjenjivi i u drugim dijelovima svijeta. Angga je također zainteresirana napraviti istraživanje kako socijalna politika utječe na uspjeh dojenja - kao što je nedostatak očinskog dopusta, i planira vratiti svoje istraživanje u Indoneziju zajedno s preporukama za promjenu politike.

Možda te zanima... Mame podsvjesno odgurnu tate i zanemare važnost njihove uloge i pomoći Roditelji

Angga i njezin suprug također su uključeni u zajednicu za dojenje muškaraca, koja ima za cilj povećati svijest o važnosti isključivog dojenja i kako to očevi mogu podržati, osnažujući ih da preuzmu aktivniju ulogu.

Pa tate i partneri - doista je vrlo jednostavno. Učinite što više možete kako biste podržali svog partnera - obavite kućanske poslove, nabavite namirnice, pripremite večeru. To neće trajati vječno, ali ovo je vrijeme potpore apsolutno presudno i svaka 'sitnica' koju možete napraviti za partnericu koji će dojiti bit će neprocjenjiva na duge staze.

Možda te zanima... Slavne mame: 'Je li ovo službena frizura za dojenje?' Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.