Beba Dojenje 15. lipnja 2019.

Video: Mamu zamolili da napusti bazen jer je dojila

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nikome ne bi trebalo smetati dojenje, a spasioci, zaštitari, policijski službenici i svi drugi moraju shvatiti da nemaju nikakvu vlast nad mjestom gdje žene doje svoju bebu

Mama dvoje djeca,  Misty Daugereaux dojila je svog 10-mjesečnog sina Maxxa, na bazenu kada joj je osoblje bazena reklo da ne može dojiti u javnosti.

Prema Washington Postu, Daugereaux i osoblje bazena imali su "emotivnu raspravu" i pozvani su policajci. Daugereaux je bila na bazenu sa svojim četverogodišnjim sinom i četverogodišnjim nećakom, a kad su ih 'otpratili' iz bazena, jedan od dječaka ju je upitao: "Mama, zašto te ne puste da nahraniš Maxxa?”

Možda te zanima... Beba mora jesti: Pjevačica dojila na svom vjenčanju Beba

To nije u redu, jer majke "imaju pravo dojiti dijete gdje god i kad god je beba gladna", prema U.S. Department of Health & Human Services' Office on Women's Health. To uključuje bazene, trgovačke centre, restorane i gdje god se dogodilo da su mama i dijete. Doslovno, svaka država sada ima zakone koji štite pravo majke na dojenje u javnosti, jer stručnjaci za javno zdravstvo žele potaknuti, a ne obeshrabriti majke zbog dojenja ako je to njihovo pravo.

Dojenje ima mnogo prednosti, zbog čega, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), 63,74% Amerikanaca vjeruje da bi žene trebale imati pravo dojenja na javnim mjestima, a 57,75% izjavilo je da im je "ugodno kada majke doje svoju djecu u njihovoj blizini na javnom mjestu."

Ti brojevi bi trebali biti veći. Nikome ne bi trebalo smetati dojenje, a spasioci, zaštitari, policijski službenici i svi drugi moraju shvatiti da nemaju nikakvu vlast nad mjestom gdje žene doje svoju bebu.

Možda te zanima... Mamu posramili jer doji kćer i bebu dok ih stariji sin gleda Beba

U Teksasu zakon kaže: "Majka ima pravo dojiti dijete na bilo kojem mjestu." Nigdje se ne spominje da bi se trebala prekriti, ali to nije spriječilo policajca da nekom kaže (u ovom slučaju osoblju bazena) "Ne možeš svugdje izvaditi svoje sise". Znam da moraš nahraniti svoje dijete, to je u redu, ali se pokrij" (što se vidi u videu).

Neke mame vole imati pokrivače, ali neke mame (ili bebe) ne vole ih koristiti (beba se može zagrijati pod pokrivačem, a bio je vruć dan u Teksasu). Na stranici CDC-a jasno stoji napisano:  "Zakon štiti vaše pravo da nahranite svoje dijete na bilo kojem mjestu. Ne odgovarajte nikome tko vas kritizira zbog dojenja."

No mnoge se žene osjećaju kao da moraju odgovoriti, a u Daugereauxovom slučaju barem ima mnogo podrške.

Bebe gladuju posvuda. Mame moraju svugdje dojiti. Vrijeme je da svatko to shvati.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Dogy50

    Tako je.Podržavam majke neka doje na javnom mjestu.Jbem ti slobodu.Još ću im i ja pomoći.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.