Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 20. rujna 2013.

Protiv streptokoka antibioticima i homeopatijom

grlo bolest
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Oko 30 posto angina kod djece uzrokovano je steptokokom, bakterijom koja može izazvati i šarlah i upale nosa i ždrijela. Pročitajte kako se postavlja dijagnoza streptokokne infekcije te koje su konvencionalne, a koje homeopatske metode liječenja

Streptokok je gram pozitivna bakterija široko rasprostranjena u prirodi. Dijele se u nekoliko grupa, normalno su prisutne u bakterijskoj flori, ali neke vrste mogu postati patogene. Streptokok je česti uzročnik oboljenja kod djece. Manifestira se kao streptokokna angina ili šarlah, ali može izazvati upalu nosa i ždrijela. Oboljenja su praćena povišenom temperaturom, grloboljom, ždrijelo je upaljeno i crveno, limfni čvorovi na vratu su obično uvećani, a kod dojenčadi streptokokna infekcija može zahvatiti i srednje uho.

Kada dođe do infekcije dijete se žali da ga boli grlo, odbija gutati hranu i slinu te počinje intenzivno sliniti. Može se pojaviti glavobolja i bol u trbuhu, a nerijetko i povraćanje. Zadah je loš, a jezik bijelo obložen. Budući da su krajnici povećani može doći do problema s govorom i poteškoća s disanjem. Krajnici su crveni i natečeni. Okolno područje također može biti crveno i upaljeno. Otprilike oko 30 posto angina kod djece uzrokovano je steptokoknom infekcijom.

Ako se infekcija ne liječi može dovesti do reumatske groznice što utječe na srce i nekoliko godina kasnije. Reumatska groznica razvit će se samo onda  ako je uzrok angine beta hemolitički Streptococcus. 

Obavezna 10-dnevna terapija penicilinom

Dijagnoza se postavlja na temelju brisa ždrijela. Mikroskopski razmaz može identificirati o kojoj se vrsti bakterije radi. Ako se potvrdi prisutnost streptokoka nužno je provesti terapiju penicilinom u trajanju od 10 dana.

Streptokok se brzo i lako prenosi kapljičnim putem i preko predmeta naročito u grupama gdje boravi puno djece kao što su vrtići i škole. Bolesnik je zarazan za okolinu otprilike 10 dana. Neke osobe mogu biti kliconoše, a to znači da u svom grlu stalno nose streptokok iako nemaju nikakve tegobe. Bakterija se nalazi na površini grla i nije u kontaktu sa imunološkom obranom organizma.

Homeopatski lijekovi za specifične simptome

U slučaju streptokoke infekcije zakon obavezuje liječnika da propiše antibiotsku terapiju u trajanju od 10 dana, a korisno je istovremeno uključiti homeopatske lijekove odabrane prema simptomima bolesnika. Homeopati liječe osobu kao cjelinu, a homeopatski lijekovi odabrani su nakon pomne analize pacijenta, što uključuje povijest bolesti, laboratorijske analize, fizičku konstituciju, obiteljsku povijest bolesti i slično. Homeopati znaju da tijelo ima obrambene sposobnosti, a da bolest dolazi kada je obrana narušena.

Budući da se jedna osoba razlikuje od druge, svaka zahtjeva drugačiji lijek na temelju njihovih individualiziranih simptoma. Primjerice ako je grlo upaljeno, a bol je jača na lijevoj strani s pogoršanjem u jutarnjim satima nakon buđenja biti će potreban Lachesis ili ako je gutanje bolno, osjeća se neugodan zadah iz usta, krajnici su otečeni s gnojnim čepovima može biti koristan Mercurious slibilus ili Hepar sulphur. Korisna može biti i Belladona ako bolesnik ima visoku temperaturu, ne osjeća žeđ, a bolest se javlja naglo i iznenadno, može biti u bunilu, obrazi su crveni, koža je topla, a oči su blistave, može se osjetiti i lupanje karotidne arterije.

Ojačajte imunitet i spriječite povratak bolesti

Poznato je da antibiotici remete bakterijsku ravnotežu te je stoga potrebno podržati organizam da povrati stanje ravnoteže. Osim za ublažavanje simptoma, homeopatski lijekovi mogu se koristiti za trenutno podizanje imuniteta i kao pomoć tijelu u borbi protiv infekcije. Dobro odabran lijek pomoći će spriječiti i buduće infekcije, jer je poznato iz prakse da  streptokokna upala može recidivirati. Upravo iz toga razloga nakon provedene antibiotske terapije, kroz narednih šest mjeseci korisno je provesti homeopatsko liječenje koje će osnažiti imunitet i potaknuti dječji razvoj. 

Tijekom takve šestomjesečne terapije homeopatski lijekovi određuju se po principu individualizacije, koji je jedan od temeljnih načela homeopatskog liječenja, ali ta terapija nije alternativa cijepljenju protiv streptokoka. Ona naprosto jača imunitet koji će pomoći da se organizam dovede u stanje ravnoteže. Imunološki sustav je organizirana mreža stanica i organa koji su sposobni braniti tijelo od napadača kao što su bakterije, gljivice, virusi  i slično. Homeopatski lijekovi imaju sposobnost da pokrenu vlastite tjelesne mehanizme koji će uništiti streptokok, a istovremeno imaju sposobnost da spriječe neke od komplikacija koje mogu biti vezane za streptokokne infekcije. 

I na kraju važno je naglasiti da su homeopatski lijekovi iznimno sigurni uz uvjet da ih prepisuje homeopat, a njihova proizvodnja regulirana je homeopatskom farmakopejom Europe i SAD-a.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.