Beba Dojenje 25. veljače 2016.

Fotografija koja dokazuje nevjerojatnu moć majčinog mlijeka

fb mlijeko
Foto: Facebook/Mallory Smothers
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zna se da je majčino mlijeko dobro za zacjeljivanje rana na bradavicama te da se može nakapati u bebino oko dođe li do upale, a jedna mama fotografijom je potkrijepila još jednu nevjerojatnu moć

Mama Mallory Smothers primijetila je da se njeno dijete bori s prehladom. Izdojila se navečer, prije nego je išla u krevet te je tijekom noći dojila svoju djevojčicu koja je kihala i imala začepljen nosić. Ujutro se ponovno izdojila i primijetila da je njeno mlijeko drugačije boje.

Nevjerojatne činjenice o dojenju

Ova Amerikanka na Facebooku je objavila fotografiju večernjeg i jutarnjeg izdajanja, na kojima se primjećuje velika razlika u mlijeku. U jednoj vrećici je mlijeko bijele boje, a u drugoj (koje je izdojila ujutro nakon dojenja bolesnog djeteta) se vidi da je mlijeko žućkasto.

Zanimljivo je i da se sastav majčina mlijeka prilagođava potrebama dojenčeta, ovisno o njegovoj dobi, temperaturi i tako dalje. Znanstveno je dokazano i da postoji razlika s obzirom na spol djeteta. Mlijeko majki dječaka kaloričnije je i sadrži više masti i proteina nego mlijeko namijenjeno djevojčicama.  

Dojenje - više od hrane

Mallory je čitala o dojenju pa je shvatila točno što se dogodilo i odlučila svoje otkriće napisati u statusu koji vam prenosimo u cijelosti:

"Dakle... Ovo je ludo i nevjerojatno - nedavno sam čitala članak u medicinskom časopisu kako se majčino mlijeko mijenja kako bi zadovoljilo bebine potrebe, i to ne samo kalorijskog unosa. Doktor je rekao da tijekom dojenja dolazi do vakuuma u kojem slina dojenčeta ulazi u majčinu bradavicu. Vjeruje se da mliječne žlijezde prepoznaju ima li u slini bakterija ili virusa i ukoliko otkriju da nešto nije u redu (na primjer, beba je bolesna ili se bori s infekcijom), mamino tijelo će promijeniti imunološki sastav mlijeka, prilagođavajući se bebinim specifičnim patogenima proizvodeći prilagođena antitijela. (Znanost to potkrjepljuje. Klinička i translatorna imunološka studija iz 2013. potvrdila je da leukociti u majčinom mlijeku rastu kad je beba bolesna). Ta informacija mi je ostala u pozadini mozga dok danas nisam pakirala mlijeko za smrzavanje. 

Izdojila sam mlijeko u četvrtak prije polaska u krevet (lijeva vrećica na fotografiji). Tijekom noći dojim Bebu svaka dva sata pa se ne izdajam do jutarnjeg buđenja. U sitnim noćnim satima petka ujutro primijetila sam da je začepljena i puno kiše. Vjerojatno prehlada, zar ne?  

Kad smo se u petak ujutro ustale, izdojila sam se kao i uvijek. Ta vrećica je na desnoj strani fotografije. Do danas nisam primijetila razliku, ali pogledajte kako mlijeko izdojeno u petak više sliči kolostrumu (supermlijeko puno antitijela i leukocita koje proizvodite prvih par dana nakon poroda) i to nakon dojenja prehlađenog djeteta cijele noći

Prilično fenomenalno, ha?! Ljudsko tijelo me neprestano zadivljuje".

So yall.. This is just cuckoo awesome-- I read an article from a medical journal not too long ago about how Mom's milk...

Posted by Mallory Smothers on Sunday, 14 February 2016

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.