Beba Dojenje 04. siječnja 2017.

Prestala sam dojiti prije tri mjeseca, a sada želim nastaviti

dojenje, mama, beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Barbara Finderle, predsjednica Komore primalja i savjetnica za dojenje, odgovara čitateljici je li moguća ponovna uspostava proizvodnje mlijeka i vraćanje djeteta na dojku

Moja beba ima 7 mjeseci. Nakon 3 i pol mjeseca počela je odbijati dojku i uveli smo adaptirano mlijeko. Sada se odlučila vratiti na dojku, a u međuvremenu sam izgubila mlijeko. Prije nešto manje od mjesec dana mi je mlijeko nestalo. Je li moguće da mi se mlijeko vrati? Inače je redovno stavljam na dojku prije hranjenja na bočicu.

Kako vratiti bebu na dojku nakon bočice?

Relaktacija kod dojenja je proces kojim se kod žene koja je rodila i inicijalno nije dojila ili je dojila kratko vrijeme, ponovno uspostavlja proizvodnja mlijeka koja je do tada bila zaustavljena ili smanjena. Istraživanja kažu da je uspjeh bolji kod mlađe djece. Djeca do tri mjeseca starosti su spremnija prihvatiti ponovo dojku u odnosu na stariju djecu. Relaktacija će prije uspjeti ako je kraći razmak između dojenja i relaktacije te ako je dijete spremno da se hrani na dojci. Veliku ulogu tu ima i stručna pomoć koju majka može dobiti. Treba imati na umu da je relaktacija moguća i kada svi uvjeti nisu ispunjeni.

Relaktacija se odvija u dva paralelna procesa:

  • Ponovna uspostava laktacije
  • Povratak djeteta na dojku

Vjerojatnije je da će dijete ponovo prihvatiti dojenje ako u dojci ima mlijeka. 'Upomoć, nemam mlijeka!'

Ukoliko dijete ne siše ili neučinkovito i nepravilno siše, majku i dijete treba podučiti ispravnoj tehnici dojenja. Ukoliko je potrebno, treba se izdojiti kako bi se postigla adekvatna količina mlijeka. Izdojeno mlijeko se može spremiti u frižider ili zamrzivač i iskoristiti onda kada vam je potrebno. Majka bi se trebala izdajati barem 6-8 puta u roku 24 sata. Izdojeno mlijeko se može dati i odmah nakon dojenja ako majka smatra da je to potrebno ali na žličicu ili čašicu (izbjegavati dude i boce).

Od iznimne je važnosti kod ponovne uspostave dojenja dodir "koža na kožu", pa čak i kada dijete ne doji. Počnite s ponovnim dojenjem kada je dijete pospano i to na stranu na koju je dijete ranije bilo naviknuto dojiti, odnosno na stranu koju je "više voljelo". Pokušajte dijete hraniti kraće i češće i pazite na pravilnu tehniku. Ukoliko je dijete na nadohrani, postepeno ju smanjujte i povećavajte količinu majčinog mlijeka. Svakako izbjegavajte dudice i bočice. Pratite svoje dijete, gledajte koliko mokri i ima li stolice te koje je boje stolica. Savjetujte se s liječnikom ili savjetnicom za dojenje.

Ako dojenje i jest smanjeno na neko vrijeme ili je čak sasvim prestala proizvodnja mlijeka, dojenje može ponovo profunkcionirati. No za to je potrebno puno strpljivosti i upornosti i vjera da vi to možete.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.