Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 07. veljače 2017.

Vraćam se na posao, trebam li naučiti dijete na bočicu?

mama, beba, spavanje, dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mamu koja se vraća na posao zanima treba li naučiti svoje 13-mjesečno dijete na bočicu i hoće li se beba naviknuti spavati s nekim drugim dok nje nema. Odgovara Iva Brčić, edukatorica i voditeljica programa Najsretnija beba u Hrvatskoj

Imam dijete od 13 mjeseci, dojim još uvijek, ali uskoro počinjem raditi. Dok ću ja biti na poslu čuvat će je muž ili baka pa me zanima moram li je sada učiti da pije mlijeko na bočicu ili je dovoljno da jede ostalu hranu dok mene nema, a da je dojim prije posla i poslije? Još uvijek se budi i po noći dojim. Na bočicu pije samo vodu ili čaj. Nikad nije pila mlijeko iz bočice pa sad ne znam je li potrebno da se s 13 mjeseci navikava na to. Zabrinjava me i kako će se naviknuti zaspati s nekim drugim popodne jer sam je do sad samo ja uspavljivala, probali su je i drugi, ali nije nikako mogla zaspati.

Draga mama, nema potrebe da je navikavate na mlijeko iz bočice. Dok vas nema, neka pije čaj ili vodu, baš kako ste je i naučili. Neka doji prije vašeg odlaska na posao i kada se vratite. Također je bitno da znate da će vjerojatno povećati svoju potrebu za dojenjem, jer njoj će to biti i dodatan način da se pomazi s vama. Ipak ste do sada bili s djetetom po cijele dane, a sad se to za nju drastično mijenja. 

Povratak na posao nakon porodiljnog

Bilo bi dobro da je svaki dan ostavite s tatom ili bakom i prije nego što krenete raditi. Najavite joj da ćete ići van i da će ostati s tatom i bakom i da ćete se brzo vratiti. Recimo, tri dana odete na pola sata, pa tri dana na sat vremena, pa tri dana na dva sata. Nemojte se pri tome iskradati, jer na taj način nikad ne znaju kada ćete otići i odvajanje se uvelike otežava.

Objasnite joj da uskoro nećete biti s njom kod kuće i da će je čuvati baka i tata, a vi da ćete doći što prije s posla. Na taj način joj dajete mogućnost da se pripremi na novu situaciju i rutinu, te joj dajete do znanja da ćete se vratiti. Djeca izvrsno komuniciraju pomoću govora tijela, mimike i tona glasa. Ako joj pričate o tome uz osmijeh i na smiren način, ona će shvatiti da nema razloga za brigu. Još je mala, ali puno toga razumije iako to ne zna pokazati i izreći. 

Što se tiče uspavljivanja, bilo bi dobro da navikavanje uspavljivanja s bakom ili tatom ukombinirate s vašim kratkim odlascima iz kuće. Ako zna da ste kod kuće, naravno da će inzistirati na vama. Najavite joj da morate izaći i da će je uspavati netko drugi, a kada se probudi vi ćete već doći. Možete im ostaviti neki dio vaše odjeće ili pidžamu jer će mirisati na vas i olakšati joj uspavljivanje.

Također joj možete dati omiljenu igračku koja će joj služiti za mažnju i opuštanje, a time i za lakše uspavljivanje. Isto tako, možete joj puštati bijele šumove ili nešto poput zvuka usisavača, šum mora ili vjetra. Ti zvukovi djeluju smirujuće i na odrasle i djecu. Neka ju probaju uspavati tako da je ljuljuškaju u naručju. Njihova toplina, kucanje srca i ljuljuškanje također djeluje umirujuće na djecu. Kada je stave u krevetić, neka joj stave dlan na prsa kako bi i dalje osjetila njihovu blizinu dok čvrsto ne zaspi.

Problemi s uspavljivanjem bebe: što pomaže?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.