Beba Mama poslije poroda 28. ožujka 2017.

5 velikih tjelesnih promjena nakon trudnoće

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Niz promjena koje sa sobom nosi trudnoća kod svake žene se mogu različito očitovati. Isto tako, nakon poroda je potrebno određeno vrijeme da se hormoni vrate u ravnotežu, a tijelo vrati u normalu

U cijelom tom procesu, osim očitih fizičkih promjena na grudima, trbuhu i vagini, vrlo često može doći do pojačanog ispadanja kose i promjena na koži. To su samo neke od fizičkih promjena na ženskom tijelu nakon trudnoće.

1. Promjene na trbuhu

Nekoliko sati nakon poroda maternica je još uvijek povećana i teži više od jednog kilograma. Mjesec dana nakon poroda težina se smanjuje na 300 grama. Nakon šest tjedana vraća se na težinu prije trudnoće i teži svega 60 grama. O smanjenju maternice djelomično ovisi i promjena veličine trbuha.

Potrebno je i određeno vrijeme da se trbušni mišići vrate na svoje mjesto. Iz tog razloga, trbuh nakon poroda može biti opušteniji. Ako ste dobili strije po trbuhu, ubrzo nakon poroda one će biti jarko crvene, a kasnije će posvijetliti i stopiti se s kožom. Neke trudnice već u prvom tromjesečju mažu kožu kremama kako bi smanjile pojavu strija, a jedna od njih je i naša 28-godišnja čitateljica Matea koja je u kolovozu prošle godine rodila prvo dijete. 

'Pošto sam se jako bojala strija počela sam mazanje s kremama čim sam saznala da sam trudna. Također, u trećem tromjesečju sam se mazala još više i mogu reći da sam ih izbjegla na predjelu trbuha. Na bedrima sam dobila strije jer sam taj dio zanemarila kod mazanja', tvrdi Matea.

2. Ispadanje kose

Kosa je u trudnoći bujnija, jača i gušća i to zbog djelovanja hormona. Povisuje se razina hormona estradiola i prolaktina koji usporavaju prijelaz dlake iz anagene (najdulje, aktivne faze koja traje od dvije do šest godina) u telogenu fazu (fazu mirovanja). Nekoliko tjedana nakon poroda dolazi do neravnoteže hormona te kosa počinje pojačano ispadati, što će biti vidljivo od tri do devet mjeseci nakon poroda, ovisno o trajanju dojenja. Ispadanje kose trebalo bi prestati petnaest mjeseci nakon poroda.

'Što se tiče kose, u trudnoći je bila prekrasna i uopće nije ispadala. No, tri mjeseca nakon poroda počela je jače ispadati te se nakon šest mjeseci to stanje normaliziralo', kaže Matea. 

U određenim situacijama može se dogoditi da gustoća i kvaliteta vlasi nakon poroda ostane trajno slabija u odnosu na razdoblje prije trudnoće. Stoga je odgovarajuća njega izrazito važna. Kako biste spriječili dugotrajno i pretjerano ispadanje kose, svakako obratite pozornost na izbor odgovarajućeg tretmana za njegu kose.

Kad je riječ o šamponima, Dercos energetski šampon protiv ispadanja kose jača kosu od korijena do vrhova jer sadrži Aminexil. Riječ je molekuli protiv ispadanja kose koja sprečava stvrdnjavanje kolagene ovojnice, time čuva mekoću i elastičnost tkiva koje okružuje korijen te osigurava bolje pričvršćivanje u vlasište. Šampon se preporučuje koristiti kao dopunu intenzivnom tretmanu s Aminexil Clinical 5 ampulama koje dokazano u samo tri tjedna jačaju vlasište, a kosa postaje otpornija i manje lomljiva.* 

3. Mijenjaju se i grudi

Mliječne žlijezde već tijekom trudnoće dožive brojne promjene. Grudi se povećavaju i postaju osjetljive na dodir jer se pripremaju za dojenje. Kada se dijete rodi, oteklina i bol će se smanjiti. No, prva dva do tri tjedna po porodu grudi i dalje mogu biti nabrekle i s pojačanim vaskularnim crtežom. Može se javiti i mastitis, odnosno upala dojke.

Bez obzira na to doji li žena ili ne, njene grudi proizvode mlijeko. U svakom slučaju povećanje grudi u cijelom procesu je postepeno te se one ubrzo nakon prestanka dojenja ili smanjenja mlijeka vraćaju u prvobitan oblik. Tada će koža postati manje zategnuta, pa bi trebali početi s izvođenjem vježbi za zatezanje grudi ako želite spriječiti da se opuste.

dojenje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

4. Povratak vagine na prijašnju veličinu

Osim opuštenosti i vaginalne boli koji su normalni nakon poroda, javlja se vaginalno krvarenje. Time se izbacuje sve što je ostalo u maternici od trudnoće te traje nekoliko tjedana. Izgled rodnice nakon poroda ovisi o kvaliteti tkiva međice, o njezinoj elastičnosti te o porođajnoj veličini i položaju novorođenčeta prilikom poroda. Promjene mekih dijelova porođajnog kanala, kao što je zadebljanje stijenke rodnice te urez međice, često izazivaju osjećaj nelagode.

Iako će se kod većine žena rodnica nakon poroda vratiti na približno prvobitnu veličinu kao i prije trudnoće, zbog opuštenosti mišića dna zdjelice neće biti baš potpuno ista forma i veličina rodnice. U slučaju da ste imali epiziotomiju, svakako pokušajte bol ublažiti hladnim oblozima. Kako biste izbjegli infekcije, vrlo je važno da nakon tuširanja temeljito osušite vaginalno područje.

5. Promjene na koži

Djelovanje hormona u trudnoći može poboljšati ili pogoršati izgled kože. Kod svake trudnice je efekt drugačiji. Promjene na koži lica i tijela su posljedica fluktuacije estrogena i progesterona. Čitateljica Matea kaže kako su u njenom slučaju hormoni imali pozitivan učinak.  

'Koža mi je u trudnoći bila prekrasna. Lice mi je bilo skroz čisto, a to je za mene bilo čudno jer sam prije trudnoće uvijek imala neku aknicu ili mrljicu na licu', tvrdi Matea.

S druge strane, kod velikog broja trudnica se mogu pojaviti akne, zatamnjenje kože lica ili trudnička maska (medicinski zvana melasma). Osim povećanja krvnih žila, pojava bradavica na vratu i u potpazušju te tamne vertikalne linije na trbuhu, potrebno je još jednom spomenuti često neizbježne strije. Smatra se kako više od 90 posto žena nakon poroda ima problema sa strijama koje su se pojavile zbog naglog rasta trudničkog trbuščića te površine kože u području grudi, struka i nogu.

žena koža strije | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zbog visokog rasta hormona glukokortikoida kolagen se u trudnoći usporeno proizvodi pa je koža time manje elastična i sklona pucanju. Preporučuje se konzumacija namirnica bogatih vitaminom C poput paprike, brokule, grejpa, jagoda, mandarina i naranče koje mogu pomoći smanjiti strije, jer vitamin C sudjeluje u izgradnji kolagena. Kada je riječ o tamnim mrljama, one će nakon trudnoće postati malo svjetlije, no najčešće neće same nestati. Potrebno je korištenje zaštitnog faktora jer će koža biti osjetljiva dok se hormoni ne smire.

* Potrošački test proveden je na 102 muškarca i žene

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.